Karl Ove Knausgård – første norske forfatteren i Framtidsbiblioteket

Foto: Thomas Wågström

Knausgård skal skrive en tekst som ingen får lese før i år 2114. Fram til da skal den ligge trygt forvart i et helt spesielt rom i Deichman Bjørvika.

Karl Ove Knausgård overleverer sitt bidrag til Framtidsbiblioteket i 2020. Han blir Future Library-forfatter nummer seks, og den første som får legge manuskriptet sitt i det magiske rommet i Deichman Bjørvika.

Tidligere har Margaret Atwood, David Mitchell, Sjòn, Elif Shafak og Han Kang skrevet tekster til framtidsbiblioteket. Hvert år vil en ny forfatter levere en ny tekst, og i 2114 blir tekstene utgitt i bokform. Først da vil noen få muligheten til å lese dem.

I mellomtiden vil du og dine etterkommere kunne se og reflektere over de uleste manuskriptene i Deichman Bjørvikas Future Library-rom.


«Første gang jeg hørte om Framtidsbiblioteket syntes jeg det var en fantastisk ide og et virkelig interessant kunstprosjekt.»
- Karl Ove Knausgård

Biografi

Knausgård er født i 1968. Han debuterte i 1998 med romanen Ute av verden, og var den første debutanten noen sinne til å vinne Kritikerprisen.

Siden har Knausgård gitt ut en rekke bøker, blant annet de seks romanene som utgjør det monumentale verket Min kamp.

Knausgård har vunnet Brageprisen, Sørlandets litteraturpris, P2-lytternes romanpris, Die Welts litteraturpris, Sunday Times Award for Literary Excellence, og en rekke andre litterære priser.

Kort om Future Library

Den skotske kunstneren Katie Paterson står bak det unike kunstprosjektet "Future Library".

I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær. Trærne skal bli papir til en spesiell bokantologi som skal trykkes om hundre år.

Mellom nå og da skal én forfatter hvert år inviteres til å bidra med en ny tekst. Tekster skal forbli ulest og lagres trygt og upublisert til 2114.

Alle hundre manuskriptene skal oppbevares i et vakkert spesiallaget rom i Deichman Bjørvika som åpner våren 2020 i Oslo. Ingen voksne som lever i dag vil noen gang få vite hva skrinene inneholder, bortsett fra titlene.

Lån bøker av Knausgård på Deichman ()

Vi har både bøker og lydbøker skrevet av Karl Ove Knausgård på 11 ulike språk.