Samtale og debatt

1800-tallet

Hvorfor har denne epoken så sterk innflytelse på oss og vår kultur?

Hvorfor har denne epoken så sterk innflytelse på oss og vår kultur?
Onsdag 27. nov. 2024
18:00 - 19:00

Denne høsten er forfatterne Hilde Østby og Inger Merete Hobbelstad aktuelle med hver sin roman som foregår på 1800-tallet. Østby har skrevet «Jeg elsker Dickens», en fabulerende roman om møtet mellom Charles Dickens og H.C. Andersen, mens Hobbelstad gir ut «Vintergjesten», en julekalenderroman for unge der det skjer mystiske ting på et hotell på Vestlandet i året 1883.

Begge forfatterne har et nært forhold til denne historiske epoken, og samtaler om hvorfor vi aldri blir ferdig med siste halvdel av 1800-tallet. Hva er motoren i de store fortellingene fra den gang? Hvorfor har filmatiseringer av Dickens’ romaner fremdeles et sånt tak på oss? Hvorfor er denne tiden så mange juletradisjoner oppstår? Dickens og H.C. Andersen har definert vårt forhold til jul, med «Et juleeventyr» og «Piken med svovelstikkene».

Hvordan kan man skrive julefortellinger uten å forholde seg til dem? Hvilke spor ser vi i samtiden og i popkulturen fra den sene Viktoriatiden, i fantasy og sci-fi, steampunk, og gotisk litteratur? Hva slags spor fra 1800-tallet, og ideene og estetikken derfra, finnes i Disneys «Den lille havfruen» og «Frost», i barne-tv-serien «Labyrint» og i estetikken til Kaizers Orchestra?

Velkommen til en samtale på scenen hvor to strålende forfattere og kulturformidlere dypdykker i 1800-tallet. En samtale som garantert vil vekke nysgjerrigheten til publikum og være til inspirasjon når vi nå går inn i førjulstiden.

Arrangeres av Deichman Majorstuen