Samtale og debatt

Miljø- og klimakonferansen Tellus 2019

Hva slags verden vil de unge leve i? Hva slags fremtid venter dem? Deichman Hovedbiblioteket inviterer til Tellus 2019, en miljø- og klimakonferanse som tar unge stemmer på alvor.

Hva slags verden vil de unge leve i? Hva slags fremtid venter dem? Deichman Hovedbiblioteket inviterer til Tellus 2019, en miljø- og klimakonferanse som tar unge stemmer på alvor.
Torsdag 13. juni 2019
08:30 - 14:30
Hovedsalen
Påmelding

Flere hundre elever fra videregående skoler i Oslo får møte beslutningstakere, aktivister og klimakunstnere til tre dager for en bærekraftig fremtid. Dagene bygger på hverandre og vil, gjennom korte foredrag, workshops, samtaler og kulturelle innslag, bevege seg fra hva vi vet til hva vi sammen kan gjøre for morgendagen.

Sammen med programrådet for konferansen, der elever fra Elvebakken og Edvard Munch vgs deltar, har vi invitert innsiktsfulle fagformidlere til å dele av sin kunnskap med oss.

Onsdag 12. juni: TANKER FOR EN LEVENDE PLANET

Torsdag 13. juni: LØSNINGER FOR EN LEVENDE PLANET

Fredag 14. juni: BESLUTNINGER FOR EN LEVENDE PLANET

** Se detaljert program nedenfor **

Konferansen er gratis og alle får servert grønn lunsj.

Dette er en konferanse for skoleklasser. Ønsker du å melde på din skoleklasse kan du gjøre det i linken til venstre.

--

ONSDAG 12. JUNI: TANKER FOR EN LEVENDE PLANET

08.30: Registrering og innslipp i salen

09.00: Velkommen v/ avdelingsdirektør for Deichman Hovedbiblioteket, Merete Lie

09.05: Konferanseprogrammet ved ungdomsformidler Rebecca Shirin Jafari (Deichman) og programrådet.

09.10: Hva har vi i vente og hva kan vi fortsatt unngå? Seniorforsker Bjørn Samset, CICERO - Norsk senter for klimaforskning. «Det finnes ingen planet B», lyder en av parolene som har vært hevet under skolestreikene de siste månedene. I dette foredraget har vi med oss en av Norges fremste klimaforskere. Med utgangspunkt i klimakrisen og kravene den har utløst fra ungdom over hele verden, vil Samset i dag snakke om framtidsutsiktene for planeten. Bjørn Samset er fysiker og klimaforsker. I 2018 han kåret til årets formidler av Forskningsrådet for sin «uredde og tydelige stemme». Han har stor evne til å formidle avansert og komplisert naturvitenskapelig forskning på en forståelig og levende måte til et bredt publikum, og har særlig engasjert seg for å skape interesse for forskning blant barn og unge.

09.30: Naturmangfold og menneskets rolle, Biolog Dag O. Hessen, Universitetet i Oslo. Nyhetene om FNs rapport om naturmangfold har tatt opp stor plass i nyhetsmediene de siste ukene, der tilstandene i naturen har blitt kalt en krise på linje med klimakrisen. Under Tellus får vi besøk av en av landets mest engasjerte biologer, som vil snakke om nettopp naturmangfold og den viktige rollen mangfoldet av liv spiller for planeten. Dag O. Hessen er professor i biologi, mest kjent for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon. Han har skrevet en mengde fagartikler og utgitt flere bøker, blant annet "C. Karbon – en uautorisert biografi" (2015), "Landskap i endring" (2016), "Vi – samarbeid fra celle til samfunn" (2017) og "Sannhet til salgs – et forsvar for den frie forskningen" (2018). Hessen har mottatt mange priser, deriblant Fritt ords honnørpris og formidlingspriser fra tunge institusjoner som Universitetet i Oslo og Forskningsrådet.

10.00: Pause

10.15: Minikonsert med Fredrik Høyer og Bendik Baksaas. Poet og forfatter Fredrik Høyer og Bendik Baksaas, DJ, komponist og produsent har sammen utgitt dobbeltalbumet «Til alt ute», som kom i vår – en hyllest til alt ute, utafor og utendørs i en miks av poesi og elektronika. Tematisk handler disse sangene om den oppvoksende generasjons utehet: om framtidsfrykt, om debattklimaet, om den ikke-uttalte lengselen, kjærligheten og manglende håp i horisonten. Høyer har tidligere hatt stor suksess med oppsetningen Grønlandsūtraen, som i lang tid gikk for fulle hus på Nationaltheatret og ble utgitt som både bok og plate.

10.30: Livet i skogen. Rebecca Shirin Jafari kan du til vanlig møte blant bokhyllene på Deichman Hovedbiblioteket, der hun jobber som ungdomsformidler, og gir lesetips og veiledning. Hun er også utdannet fotograf. I dag skal hun imidlertid snakke om livet utenfor jobben. Ekteparet Rebecca og Kristoffer Gaarder Dannevig har gjort et modig og litt utradisjonelt livsvalg: De flyttet fra en 120 kvadratmeter stor leilighet midt i Oslobyen til en liten hytte i skogen i Maridalen. Hvorfor familien dette valget, og hvilken verdi har det å leve så tett på naturen? Kristoffer og Rebecca forteller og viser egne bilder fra livet i skogen.

10.45: Lunsj: Alle deltakerne får gratis, sunn og bærekraftig vegetarlunsj. Det er også mulig å ta med egen matpakke ved allergier.

11.45: Verksteder: Etter lunsj blir det verksteder, der konferansedeltakerne kan ta med seg kritisk blikk og refleksjon inn i et praktisk arbeid med tekst, debatt, byutvikling eller naturvitenskapelig utforskning. Deltakerne vil bli fordelt på verksteder gruppevis. Delta på: Kronikkverksted med Aftenposten Si ;D, Fortellinger for framtiden med TekstLab, Luftmålingsverksted med Norsk institutt for luftforskning (NILU)

13.45: Tro og overbevisning. Kunstnerisk innslag ved Tekstlab, Christine Vik Bratvold. «Tro og overbevisning» er en forestilling og et kunstnerisk prosjekt som handler om å stille spørsmål, skape dialog og refleksjon knyttet til de tankene og idéene vi tror på, opptas av, er overbevist om og hva som gir oss mening i en tilværelse som er i konstant endring. Christine Vik Bratvold presenterer et kunstnerisk innslag fra «Tro og overbevisning», som inkluderer tanker og tekster fra ungdommene som deltar i TekstLab «InterAkt» workshop.

13.55: Hvordan ser verden ut om 100 år? Byutvikler Anne Beate Hovind er en mye brukt foredragsholder i innland og utland, og spesielt nært hennes hjerte ligger kunstprosjektet Future Library av den skotske kunstneren Katie Paterson, som blant annet omfatter en skog i Nordmarka, hundre tekster som først vil bli publisert i år 2114 og et eget rom i Oslos nye folkebibliotek Deichman Bjørvika, som åpner i 2020. Under Tellus vil Hovind snakke om dette vakre kunstprosjektet og hvordan det henger sammen med katedraltekning, et begrep klimaaktivisten Greta Thunberg nylig manet til i en tale til Europa-parlamentet. Hvilke tanker kan hjelpe oss å veien mot å bygge en framtid for kommende generasjoner?

14.05: Ungdomspanel diskuterer: Tellus’ eget panel av ungdom i Oslo oppsummerer innholdet i dagen. I panelet sitter Daniel Ivanov (Edvard Munch videregående skole / Tellus programråd), Andreas Buer Vase (Elvebakken videregående skole) med flere.

14.30: Slutt

-

TORSDAG 13. JUNI: LØSNINGER FOR EN LEVENDE PLANET

08.30: Registrering og innslipp i salen

09.00: Velkommen og dagens program v/ konferansier Rebecca Shirin Jafari (Deichman)

09.10: Hva må til for å engasjere flere i miljøspørsmål? Ved klimapsykolog Sigrid Møyner Hohle (Simula) Hva hindrer og fremmer klimavennlig atferd? Hvorfor bryr ikke folk seg mer om klimaendringer, når det er "vår tids største utfordring"? Dette foredraget handler om hva psykologien kan fortelle oss om hva som hindrer klimaengasjement, og om hva som kan få flere til å handle mer klimavennlig.

09.30: Accelerating solutions for a healthy ocean. Ved forretningsutvikler Ross Brooks (Katapult Ocean) Ross Brooks er økonom og jobber som forretningsutvikler i Katapult Ocean, som blant annet finner, investerer i og bidrar til å utvikle bedrifter som jobber med å bedre forholdene i havet. Til Tellus kommer han for å snakke om innovasjon i havrommet.

10.00: Pause

10.15: Under overflaten med marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft (Passion for Ocean) Bli med på en reise under overflaten for å bli bedre kjent med havet og alle de fantastiske og absurde tingene som finnes der nede. Var du for eksempel klar over at vi har verdens største kaldtvannskorallrev langs kysten vår? Eller at det finnes fisker med gelehode og kuleøyne nede i dyphavet? I denne presentasjonen får du mulighet til å bli bedre kjent med hva som finnes rett utenfor stuedøren, men og hvorfor havet har, er og blir så viktig for oss og planeten vår.

10.45: Lunsj: Alle deltakerne får gratis, sunn og bærekraftig vegetarlunsj. Det er også mulig å ta med egen matpakke ved allergier.

11.45: Idéverksted: Innovasjon under overflaten. Ved Ungt entreprenørskap Oslo. Dette idéverkstedet er en kort treningsleir i kreativitet og nyskaping. I løpet av 2 timer vil elevene jobbe i grupper med et reelt miljøoppdrag og en definert problemstilling. Idéprosessen vil være styrt ved hjelp av et prosessverktøy, og sammen skal gruppene finne fram til en nyskapende løsning som kan gjennomføres allerede neste uke. Temaet er spisset mot miljøvennlig byliv - spesifikt Oslofjorden og mikroplast.

14.15: Oppsummering av workshopene og presentasjon av ideer

14.30: Slutt

-

FREDAG 14. JUNI: BESLUTNINGER FOR EN LEVENDE PLANET

08.30: Registrering og innslipp i salen

09.00: Velkommen og dagens program ved konferansier Rebecca Shirin Jafari

09.05: Ungdoms rolle i en bærekraftig fremtid: Hvordan skaper vi endring? I dette foredraget vil professor Karen O´Brien snakke om hvorfor og hvordan vi som enkeltindivid betyr mer enn vi tror i klimaarbeidet. Hvordan vi engasjerer oss i endringsdelen av klimaarbeidet er helt avgjørende for at vi skal lykkes med å skape en mer rettferdig og bærekraftig fremtid. Karen jobber på Universitetet i Oslo og er også med-gründer i cCHANGE. Hun har jobbet med klima i over 30 år og har skrevet mange artikler og bøker om de samfunnsmessige sidene av klimautfordringen. Hun er spesielt opptatt av transformasjoner og koblingen mellom individuell/kollektiv endring og systemendring.

09.25: Miljøpolitikken i Oslo. Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad

09.40: Ung spørretime. Byråd Arild Hermstad i samtale med Andreas Buer Vase (Elvebakken videregående skole), Daniel Ivanov (Edvard Munch videregående skole), Nikita Khnykin (Edvard Munch videregående skole), Hedda Smidesang (Natur og ungdom) og Joni Lundevall (Natur og ungdom).

10.00: Pause

10.15: Næringslivets ansvar. CEO Cilia Holmes Indahl, Nordic Impact. Økonom og bærekraftsekspert Cilia Holmes Indahl snakker om endringsprosessene som må skje i næringslivet - og hvordan unge kan være med og drive frem endring. Cilia Indahl er CEO i Nordic Impact. Hun er også Co-Founder av Sustainability Hub Norway og fagekspert på bærekraftige forretningsmodeller. Cilia er utdannet siviløkonom med dobbel mastergrad i internasjonal business og bærekraftig utvikling fra NHH og HEC Paris. Hun er overbevist om at bærekraft og lønnsomhet går hånd i hånd, og analyserte over 400 bærekraftige forretningsmodeller som del av masteroppgaven sin for å bedre forstå hvordan selskaper kan lykkes med bærekraft.

10.40: Lunsj: The Northern Company serverer framtidens vegetarmat fra sjøen til alle deltakerne. Ta med egen mat ved allergier.

11.00: Verksteder: Ungt klimalederskap med UngORG, Aktivistkurs med Natur og Ungdom, Luftmåling med NILU og Reell medvirkning.

13.50: Minikonsert med Hudkreft

14.00: Slutt

--

Tellus 2019 arrangeres av Deichman Hovedbiblioteket og er støttet av Fritt ord og Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.

Arrangeres av Deichman Hovedbiblioteket