Akerselva litteraturfestival. VORSPIEL

I mai neste år går den første Akerselva Litteraturfestival av stabelen, og nå i oktober kan du bli med på vorspielet. I samarbeid med bydel Sagene, Sagene kirke, Arbeidermuseet, Fortellerfestivalen og Arbeidernes antikvariat gir Deichman-bibliotekene langs elva deg en liten pekepinn om hva du har i vente i mai 2021.

Velkommen til ti dager og ni arrangementer om klasse, arbeid og arbeiderhistorie!


10/10: Per Petterson i samtale med sokneprest Knut Rygh

Sagene kirke klokka 17.00

Samtale mellom forfatter Per Petterson og sokneprest Knut Rygh med utgangspunkt i boka 'Menn i min situasjon'.

Åpen kirke i Sagene har 10 års jubileum 10.10.2020 og dette vil bli markert med ulike arrangement hele dagen. Dette arrangementet er også en del av Akerselva litteraturfestival vorspiel.

Arrangementet er gratis, men pga. smittevern er det påmelding med totalt 150 plasser tilgjengelige. Arrangementet blir også strømmet på nett.

Arrangør: Sagene kirkeTekst her

10/10: Maria Kjos Fonn i samtale med Kjersti Gulliksen

Sagene kirke klokka 19.00

Samtale mellom forfatter Maria Kjos Fonn og psykolog og menighetsrådleder Kjersti Gulliksen.

Åpen kirke i Sagene har 10 års jubileum 10.10.2020 og dette vil bli markert med ulike arrangement hele dagen. Dette arrangementet er også en del av Akerselva litteraturfestival vorspiel.

Arrangementet er gratis, men pga. smittevern er det påmelding med totalt 150 plasser tilgjengelige. Arrangementet blir også strømmet på nett.

Arrangør: Sagene kirke

13/10: Påfyll med Frid Ingulstad

Deichman Nydalen klokka 11.00

'Sønnavind' handler om livet ved Akerselva og fabrikkarbeidernes kår på begynnelsen av 1900-tallet.

Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere. Hun ble født i Oslo i 1935 og er fortsatt aktiv som forfatter. Frid har skrevet hele 200 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som kanskje er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som 'Ingebjørg Olavsdatter', 'Ildkorset' og 'Kongsdøtrene'.

Med frokostforedragsserien Påfyll tilbyr Deichman gratis påfyll til kropp og sinn gjennom solide, opplysende og engasjerende foredrag.

Arrangør: Deichman Nydalen

13/10: Lesesirkel spesial

Deichman Torshov klokka 13.00

Bli med på en lesesirkel hvor du ikke trenger å lese noe på forhånd!

Tema for novellen og diktet i denne spesialversjonen er ARBEID.

Gruppelederen leser teksten høyt. Vi stopper underveis i lesingen og snakker om det vi har lest. Det er lov å bare lytte til samtalen og du må ikke si noe for å delta.

Du behøver ikke kunne noe om litteratur eller å ha lest mye fra før heller. Kom som du er.

Arrangør: Deichman Nydalen

15/10: Litterært barseltreff med Aina Basso

Deichman Torshov klokka 12.00

Aina Basso prater med sin redaktør David Allan Aasen, om boka 'Ungen'.

Romanen handler om to arbeidsløse kvinner i 1899, som tar hånd om pleiebarn mot betaling. Det er en roman om fattigdom og arbeiderlivet langs Akerselva, som er basert på ekte historier og personer.

Hvordan var det for mødre og barn for 120 år siden? Hvordan var levekårene for barn som ble født utenfor ekteskap, de såkalte "uekte" barna og mødrene deres?

Hør om fabrikkmiljøet langs Akerselva og om Hjula veveri på Sagene.

Litterære barseltreff er litterære samtaler hvor alt baby-relatert er lov: skrike, spise, bæsje osv.

Arrangør: Deichman Torshov

16/10: Fortellerkveld med Sara Birgitte Øfsti

Hønse-Lovisas hus klokka 17.00

Sara Birgitte Øfsti gjenforteller den klassiske romanen 'Kransen' fra Sigrid Undsets nobelpris-vinnende Kristin Lavransdatter trilogi.

Legg fredagspilsen til Hønse-Lovisas og få med deg nye og gamle historier fra noen av Oslos beste fortellere, håndplukket av Fortellerfestivalen. Her kan du nyte hjemmelaget mat og drikke fra Anne på Landet servert med fengende fortellinger i en av byens hyggeligste stuer.

Arrangør: Fortellerfestivalen

17/10: Barneteater: Ærbesfolka kjem!

Deichman Nydalen klokka 12.00

Vi inviterer til leken familieforestilling med arbeidsfolka fra gamle dager, Heidrun Sølna Øverby og Aleksander Breiby Herseth.

«Har du hørt at dom skar ansette flere folk på fabrikken?» Året er 1885 og arbeiderne Solveig og Kerstaffer fra Nydalens Compagniet, Norges største fabrikk, kommer for å lete etter nye potensielle arbeidssøkere. Til og med barna kan få teste om de duger.

Lær om livet på fabrikken, øv på hvordan man hilser på direktøren, hør om hvorfor elva kunne være både grønn og rød og bli med å syng arbeiderviser.

Arrengør: Deichman Nydalen

21/10: Byvandring i arbeiderlitteraturen

Deichman Grünerløkka klokka 18.00

Fra Deichman Grünerløkka til Arbeidernes Antikvariat – En byvandring i arbeiderlitteraturen

Oppmøte ved Deichmanske bibliotek på Schous Plass kl 18.00. Byvandringen avsluttes i Arbeidernes Antikvariat som holder kveldsåpent for anledningen.

Petter Vellesen fra Bygningsarbeidernes fagforening og LO i Oslo tar oss med på en litterær vandring i Grünerløkkas gater. Han vil fortelle om noen av Løkkas kjente og ukjente arbeiderforfattere, men underveis vil vi også høre om husleieaksjoner på 1930-tallet, antifascistiske oppløp i Birkelunden, sabotører både før og under krigen og sikkert enda flere spennende historier.

Arrangementet er gratis, men av smittevernshensyn er det et tak på 35 deltakere.

Arrangører: Arbeidernes antikvariat og Deichman Grünerløkka

22/10: Svindel og svik – historier fra arbeidsplassen

Sagene bryggeri klokka 18.00

Er det norske arbeidslivet så trygt som vi liker å tenke? Denne kvelden får du servert historier fra skyggesiden av arbeidslivet, preget av sosial dumping, kriminalitet og menneskehandel.

Arbeidslivet i Norge har en skyggeside, men den hører vi sjelden om. På arbeidsplasser preget av sosial dumping og kriminalitet er det lite av gjensidig tillit og «den norske modellen». For de som jobber her er det mer sannsynlig å vente seg svindel og svik.

Menneskene som opplever slike arbeidsforhold har ikke en stemme. Hvis de står fram, risikerer de represalier, trusler eller å miste jobben. Derfor vil Arbeidermuseet, sammen med LO i Oslo og Fellesforbundet Avd. 600 Bygningsarbeidernes fagforening, la de få en stemme ved at skuespiller Gjertrud Jynge framfører deres historier.

Det vil også være en paneldebatt for å diskutere hvordan man kan hindre en slik utvikling.

I panelet:

Jonas Bals (LO)

Anita Johansen (Norsk Arbeidsmandsforbund)

Alexandra Czech (Frelsesarmeens migrasjonssenter)

Arrangør: Arbeidermuseet