Sånn bruker du biblioteket

Illustrasjon av biblioteket

En verden av opplevelser venter deg!

Deichman er mer enn bøker! Vi arrangerer konserter, debatter, forfattersamtaler, festivaler og mye mer. Flere av bibliotekene våre har filmvisninger for barn og voksne, og vi tilbyr spesialopplegg for skoler og barnehager.

Deichmans lokaler er dine lokaler, og du finner oss over hele Oslo. Hos oss kan du løse praktiske problemer, la kreativiteten løpe løpsk i ett av våre kreative verksteder, og dele opplevelser du ikke får plass til i din egen stue.

Du kan låne fritt blant over en million bøker, e-bøker, filmer, cd-er, instrumenter og verktøy - helt gratis. Alt du trenger er et bibliotekkort!

Sjekk ut alle tilbudene våre her

Lån og bestillinger

Alle som er registrert bosatt i Norge kan bli låner. Vi har ingen aldersgrense for å bli låner.

For å bli låner, må du oppgi fødselsnummer (11 siffer), D- eller DUF-nummer. Når du har fylt 15 år, kan du registrere deg som låner selv.

Du bruker bibliotekkortet ditt for å låne. Kortet er personlig og du er ansvarlig for alle lån på kortet ditt.

Her får du mer informasjon om lånereglene våre. Velkommen til ditt Deichman!

Bibliotekkortet

Når du registrerer deg som låner, får du et digitalt bibliotekkort som ligger på Min side under «Mitt bibliotekkort». Du bruker det på samme måte som du ville brukt et fysisk bibliotekkort.

Med bibliotekkortet kan du:
  • Bruke biblioteket når det passer deg best. Er du over 15 år kan du enkelt oppgradere bibliotekkortet ditt til et nøkkelkort på Min side , så kan du låse deg inn på våre meråpne bibliotek når betjeningen ikke er tilstede, 07-22 alle dager.
  • Låne og levere tilbake bøker og annet materiell på egenhånd ved å bruke selvbetjeningsautomatene.
  • Logge inn på min side Her kan du bestille det du ønsker å låne, og forlenge lån.
  • Låne PC, skanner og skriver.

Erstatning og gebyr

Satser for gebyr og erstatninger ved Deichman. (Gjelder fra 11.12.2018)

For sent leverte bøker

To dager før du må levere tilbake det du har lånt, sender vi deg en påminnelse om fristen. Hvis du likevel ikke leverer, skjer følgende:

  • Fem dager etter forfall får du en påminnelse. Du kan fortsatt forlenge lånet og låne andre ting.

  • Ti dager etter forfall får du en purring og et gebyr på 100 kroner. (Barn får kun purring og ikke gebyr). Du kan ikke lenger forlenge lånet, og du kan heller ikke låne andre ting. Gebyret betaler du enten på min side eller hos oss når du leverer. Gebyret kan betales på alle bibliotekene våre, uavhengig av hvor materialet er lånt.

  • Hvis du ikke leverer tilbake innen 35 dager, får du et erstatningskrav fra Innkrevingsetaten. Du kan fortsatt levere det du har lånt til biblioteket. Noen dager etter at du har levert vil du få en ny regning fra Innkrevingsetaten. Erstatningssummen er da trukket fra kravet, og du betaler kun gebyr og saksomkostninger. Hvis materialet er tapt, må hele kravet betales. Deichman-kontoen din blir åpnet når betalingen er registrert i systemet vårt. Noen dager etter at kravet er betalt, kan du låne på biblioteket igjen. I ferietid og ved stor pågang kan det ta litt lenger tid før betalingen er registrert. Du kan selv sjekke om Deichman-kontoen er åpnet igjen på Min side på deichman.no. Har du spørsmål om erstatningskravet ditt? Ta kontakt direkte med Innkrevingsetaten

Hvis du leverer etter forfallsdato, må du betale følgende purregebyr:
PurringAldersgruppeGebyr
1. purringVoksnekr. 0,-
2. purringVoksnekr. 100,-
1. purringBarnkr. 0,-
2. purringBarnkr. 0,-
Erstatte tapt eller ødelagt materiale

Har du mistet eller ødelagt boka/lydboka/CD-en/filmen/spillet, kan du betale erstatning for den på biblioteket. Se priser for ulike typer medier i lista under.

  • I prisene er det lagt til et administrasjonsgebyr. Dette gebyret dekker utgiftene biblioteket har til å skaffe det tapte materialet på nytt.

  • Det kan forekomme egne priser for spesielt materiale, for eksempel musikkinstrumenter.

  • Hvis det kun er enkeltdeler som er tapt eller ødelagt, må du likevel betale for hele verket dersom det ikke lar seg gjøre å skaffe de enkelte delene separat.

NB: Det er dessverre ikke mulig å selv erstatte tapt materiale ved å kjøpe nytt eksemplar og levere det til biblioteket.

Priser for å erstatte tapt eller ødelagt materiale

Bok voksenkr. 450,-
Bok barnkr. 300,-
Film/musikkopptakkr. 300,-
Boks/ etui til DVDkr. 50,-
CD-coverkr. 50,-
Plastlomme til CDkr. 50,-
Tegneserierkr. 300,-
Lydbokkr. 450,-
Boks/ etui til lydbokkr. 50,-
Språkkurskr. 500,-
Min vei (språkkurs)kr. 100,-
Avrevet strekkode/RFIDkr. 50,-
Dataspillkr. 500,-
Brettspillkr. 500,-
Tidsskrifterkr. 100,-
Noterkr. 250,-
Spesielt verdifult materiale og bøker utgitt før 1900kr. 1500,-
MusikkinstrumenterSe informasjon om det enkelte instrument