Israel-Palestina-konflikten

"Det er utålelig, det er uakseptabelt, og hvis dette pågående massedrapet ikke stanser, er det en fallitterklæring for menneskeheten." Under kan du lese biblioteksjefens uttalelse om Gaza og krigen i Midtøsten. Vi har også samlet boktips og arrangementer som vi håper kan hjelpe deg med å forstå og sette deg inn i nye perspektiver på det som utspiller seg i Midtøsten.


Aktuelle arrangementer

Her finner du samtaler, foredrag og andre arrangementer som kan bidra til å belyse konflikten.

Anbefalt litteratur ()

Her er et utvalg med anbefalt litteratur som kan gi deg nye perspektiver og mer kunnskap om Israel-Palestina-konflikten.

    Biblioteksjefens uttalelse (9. nov. 2023)

    Biblioteksjef Knut Skansen. Foto: Erik Thallaug

    Vi er mange som har levd den siste måneden som i to forskjellige verdener på samme tid. Én del av oss har stått opp hver morgen, pusset tennene og gått på jobb eller skole i Oslo. En annen del av oss har vært avstandsvitne til det levende helvetet som dag etter dag utspiller seg på Gaza.

    Men for millioner av våre medmennesker finnes det ikke lenger noen hverdag. Ikke noe sted å gå for å få tankene på noe annet. Bare helvetet står igjen.

    Når vi i Deichman står opp om morgenen for å gå på jobb, er det for å gi oslofolk gode steder å være, fortellinger å lese, kunnskap å tilegne seg, og en arena for å skape noe godt i sine egne liv og sine egne samfunn. Vi tror på åpenhet, sannhet, ytringsfrihet og demokrati. Vi tror på at alle mennesker er like mye verdt.

    Det føles absurd å måtte si noe så grunnleggende, noe så selvinnlysende, i 2023. Men om vi ikke visste at det var nødvendig før 7. oktober, vet vi det i hvert fall nå.

    Hamas’ grufulle terrorangrep krevde 1400 liv. Drapene og bortføringene sjokkerte oss alle. Hver eneste dag siden, har våre medmennesker på Gaza blitt slaktet ned i hundretalls. Israel har bombet hjem, skoler, flyktningleirer og sykehus.

    Ifølge Hamas-kontrollerte helsemyndigheter, har i skrivende stund over 10 300 mennesker blitt drept. 4237 av dem er barn.

    Det er utålelig, det er uakseptabelt, og hvis dette pågående massedrapet ikke stanser, er det en fallitterklæring for menneskeheten.

    Samtidig som bombene regner, barn blir drevet på flukt og drept, og hele generasjoner blir traumatisert til det ufattelige, pågår det også en annen, stillere krig. Gazas internett-tilgang har vært kuttet av. Propaganda og desinformasjon florerer i sosiale medier. I skrivende stund er 39 journalister rapportert drept.

    Under forhold som dette er det nærmest umulig for en journalist å rapportere om hva som faktisk skjer. Norsk PEN frykter at situasjonen på Gaza kan bli enda farligere hvis sannheten om situasjonen ikke kommer fram. Det gjør vi også.

    I tillegg til den ubegripelige menneskelige lidelsen som utspiller seg, er også ytringsfriheten, etterretteligheten og sannferdigheten under angrep. Disse tapene vekker kanskje ikke den samme gruen i oss som de menneskelige, og det er helt naturlig. Men de er ikke desto mindre alvorlige. Ytringsfrihet, etterrettelighet og sannferdighet er livsnødvendigheter for ethvert demokrati. Uten dem, kan mørket bare bli dypere.

    Det er ingen tvil om at det nå er mot Gaza vi først og fremst trenger å rette vår oppmerksomhet. Men én del av meg er fremdeles i Oslo, og den delen gnages av en stadig større uro over hva denne krigen betyr for mine medborgere. For mine jødiske medborgere og barna deres, som er like lite skyld i denne krigen som du og jeg er, men som likevel må frykte for sin egen sikkerhet. Og for mine medborgere som ikke ser ut slik jeg gjør, og som nå stiller seg selv spørsmålet om hvorfor så store deler av Vesten virker likegyldige til det pågående massedrapet i Palestina.

    Går det en revne gjennom verden som deler mennesker opp i de som fortjener vår oppmerksomhet og de som ikke gjør det? Går det en revne gjennom Oslo?

    Er alle mennesker like mye verdt?

    Vårt svar på det siste er ja. Ja, ja, ja. Vi tror på at alle mennesker er like mye verdt, nå mer enn noen sinne. Det er derfor vi står opp om morgenen og går på jobb på bibliotekene våre.

    Så hva kan vi, biblioteket ditt, gjøre i møtet med dette mørket? Vi kan hjelpe deg å finne bøker som kan hjelpe deg å forstå. Vi kan invitere deg på arrangementer hvor du kan finne stemmer og perspektiver du ellers ville gått glipp av. Vi kan gi deg et godt og trygt rom å være i, uansett hvem du er, uansett hvor du kommer fra, uansett hvilke tanker og følelser som river i deg akkurat nå.

    Det er selvfølgelig ikke nok. Det kjennes utilstrekkelig og maktesløst, men det er dette vi som bibliotek kan bidra med. Dette, og den ene tingen vi alle kan gjøre: Å vise solidaritet med våre medmennesker som lever og dør i helvete på Gaza, og å slutte vår stemme til kravene som betyr alt.

    Våpenhvile nå. Løslat gislene. La barna leve.

    Knut Skansen

    Biblioteksjef i Oslo