Samtale og debatt

En grisete historie

Grisen er husdyret vi behandler desidert dårligst, samtidig som det ligner oss mennesker aller mest. Hva skyldes dette paradokset? Hvor er empatien i møtet med vår venn, grisen?

Foto: Grisene/Pixabay, Kristoffer Hatteland Endresen/Spartacus, Ragnhild Sollund/Per Jørgen Ystehede, Ole Martin Moen/UiO
Grisen er husdyret vi behandler desidert dårligst, samtidig som det ligner oss mennesker aller mest. Hva skyldes dette paradokset? Hvor er empatien i møtet med vår venn, grisen?
Tirsdag 16. mars 2021
19:00 - 19:45
På nett
Gratis - ingen påmelding

Vår felles historie går langt tilbake. Grisen og mennesket har fulgt hverandre i tusener av år. Likhetene er mange: vi er begge sosiale og (stort sett) intelligente vesener, vi ligner anatomisk og har sammenfallende kostholdsvaner. Alt går som kjent i grisen – og i mennesket.

Samtidig er forholdet preget av en rekke paradokser. Historisk, kulturelt, religiøst og språklig symboliserer svin også urenhet, forbud, synd og skam. I tillegg er grisen i dagens samfunn ute av syne og ute av sinn: “Ikke noe dyr er det spist mer av i verden de siste femti årene enn gris. Hvordan kan en industri av en slik skala, basert på levende dyr av en slik størrelse, være helt usynlig for oss?”, spør forfatter og historiker Kristoffer Hatteland Endresen i boka ‘Litt som oss – En fortelling om grisen’. Sau og ku er å se på beitet, mens husdyret som daglig ligger på tallerkener landet rundt, er et dyr vi – i dobbel forstand – aldri ser i full vigør.

Vi har invitert grønn kriminolog Ragnhild Sollund, historiker Kristoffer Hatteland Endresen og filosof Ole Martin Moen. De møter Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup til en reflekterende samtale om alle grisens paradokser.


    Praktisk info

    Strømming

    Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til tirsdag 30. mars.

    Om bidragsyterne

    Ole Martin Moen

    Ole Martin Moen er filosof og samfunnsdebattant, og professor i helsefaglig etikk ved OsloMet. Han har skrevet og bidratt til flere bøker, bl.a. ‘Aktiv dødshjelp. Etikk ved livets slutt’, sammen med Aksel Braanen Sterri. Han deltar fast i P2-programmet “Verdibørsen” sitt filosofpanel.

    Ragnhild Aslaug Sollund

    Ragnhild Aslaug Sollund, professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO, er som grønn kriminolog særlig opptatt av dyremishandling og miljøskade. Sollund har utgitt en rekke fagbøker og artikler, og er aktuell med ‘Bare et dyr’ (Solum Bokvennen 2021).

    Kristoffer Hatteland Endresen

    Kristoffer Hatteland Endresen er journalist, historiker og lektor. ‘Litt som oss. En fortelling om grisen’ (2020), er hans første bok og har fått bred og god mediedekning.

    Christian Kjelstrup

    Ordstyrer Christian Kjelstrup er redaktør for tidsskriftet Samtiden. Han har bakgrunn som kritiker og oversetter, er tidligere skjønnlitterær redaktør i Aschehoug, og har laget radiodokumentarer og flere pop-up-bokhandlere.

    Les om grisen ()