Samtale og debatt

Klassikeren: Kjærlighet i koleraens tid

Alle romaners mor, boken over aller bøker, boka forfattere selv skulle ønske de hadde skrevet. ‘Kjærlighet i koleraens tid’ er fantastisk på flere måter – men hvorfor? Og hvordan?

Foto: Jan Kjærstad/Mette Solheim Fjeldheim, Gyldendal, Sigrun Slapgard/Tove K. Breistein
Alle romaners mor, boken over aller bøker, boka forfattere selv skulle ønske de hadde skrevet. ‘Kjærlighet i koleraens tid’ er fantastisk på flere måter – men hvorfor? Og hvordan?
Tirsdag 9. feb. 2021
19:00 - 19:45
På nett
Gratis - ingen påmelding

Da Gabriel García Márquez ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1982, uttalte Det svenske akademiet at hans litteratur var “en gjenspeiling av konfliktene i Latin-Amerika, litteratur som benyttet seg av en imaginær verden hvor virkeligheten ledsages av fantasien”. Beskrivelsen gjelder i høyeste grad også for ‘Kjærlighet i koleraens tid’, utgitt tre år senere. Men romanen behøver ikke kun å leses politisk. Dette er også, som tittelen lover, en bok om den store kjærligheten!

Gabriel García Márquez, født i 1928 i Colombia, var ikke bare en prisbelønnet forfatter, men også journalist, manusforfatter og intellektuell. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike menneskene i det 20. århundre og som en helt sentral kulturpersonlighet i latinamerikansk sammenheng.

Se våre tre eminente gjester, Jan Kjærstad, Sigrun Slapgard og Signe Prøis, direkte på vår nettside, i samtale om romanen, som med sitt helt unike univers blander virkelighet og fiksjon for å skildre den latinamerikanske sannheten.


    Praktisk info

    Strømming

    Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til tirsdag 23. februar.

    Om bidragsyterne

    Sigrun Slapgard

    Sigrun Slapgard er journalist og forfatter. Hun har jobbet som utenriksjournalist i NRK og har skrevet en rekke bøker. For ‘Krigens penn. Ein biografi om Lise Lindbæk’ (2002) ble hun nominert til Brageprisen og tildelt Melsom-prisen, og for romanen ‘Englestien’ (2013) fikk hun Nynorsk litteraturpris. Slapgard har også skrevet biografi om Sigrid Undset og dokumentarboken ‘Eg har sett jaguaren. Latinamerikanske historier’ (2018).

    Jan Kjærstad

    Jan Kjærstad regnes blant Norges fremste prosaforfattere, og er oversatt til flere språk. Han debuterte i 1980 med novellesamlingen ‘Kloden dreier stille rundt’, og har siden utgitt en rekke kritikerroste bøker som trilogien om Jonas Wergeland (1993-1999), ‘Berge’ (2017) og ‘Mr. Woolf’ i 2019. Kjærstad har også utgitt flere essaysamlinger og barnebøker, og har vært redaktør for litterære tidsskrifter som Vinduet. Han har mottatt en rekke litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet Nordisk råds litteraturpris i 2001.

    Signe Prøis

    Ordstyrer Signe Prøis er oversetter, forlegger, redaktør og latinamerikanist. Hun har bodd mange år i utlandet og jobbet for ideelle organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Amnesty. Hun jobber i også som frilansjournalist og følger generelt situasjonen i Latin-Amerika tett. I høst startet hun forlaget Camino, det eneste forlaget i Norge som kun gir ut oversatt litteratur.

    Bøker av Gabriel García Márquez ()