Samtale og debatt

Påfyll: Jon Røyne Kyllingstad om "Rase- En vitenskapshistorie"

I over ti år har historikeren Jon Røyne Kyllingstad studert hvordan rasebegrepet har vært brukt i vitenskapshistorien, fra 1600-tallet og frem til i dag.

Helge Brekke
I over ti år har historikeren Jon Røyne Kyllingstad studert hvordan rasebegrepet har vært brukt i vitenskapshistorien, fra 1600-tallet og frem til i dag.
Onsdag 23. okt. 2024
11:00 - 12:00

Forestillinger om «menneskeraser» har vært sentrale samfunnsmessig premissleverandører gjennom flere hundre år. De har vært brukt til å forsvare kolonialisme, slaveri og folkemord – men også gitt utallige små og store utslag i måten samfunn er organisert på – fra skolevesen til eiendomsforvaltning og medisin.

I boken " Rase - En vitenskapshistorie" viser historikeren Jon Røyne Kyllingstad hvordan forskjellige vitenskapsdisipliner har vært brukt – og latt seg bruke – til å forsvare og forklare et biologisk hierarki der mennesker av forskjellig herkomst har ulik verdi. Også i norsk vitenskapshistorie finnes det tunge innslag av rasetenkning, en ofte oversett del av vår akademiske arv som her trekkes frem i lyset. Med imponerende faglig bredde viser Kyllingstad hvordan rasetenkningen har preget både vitenskapene og samfunnet i langt større grad enn vi til nå har anerkjent.

Jon Røyne Kyllingstad (f.1966) er historiker og har jobbet med vitenskapshistorie og akademiske institusjoners historie i perioden ca. 1870-2000. Han har i mange år vært opptatt av ideer om rase, etnisitet, kultur og nasjon innen fag som antropologi, genetikk, arkeologi, historie. Siden 2017 har han arbeidet ved Kulturhistorisk museums avdeling Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

Skulle du helst brukt mobilen litt mindre? Denne våren fokuserer Deichman på skjermtid. Med arrangementer, bokanbefalinger og gode steder å være, hjelper vi deg å ta tida tilbake.

Deichman tilbyr påfyll til kropp og sinn med foredragsserien Påfyll: solide, opplysende og engasjerende foredrag i kombinasjon med enkel servering. Velkommen.