Samtale og debatt

Periskop seminar: Hvordan står det til med visuelle samtidskunstproduksjoner til barn & unge?

Hvordan står det til med visuelle samtidskunstproduksjoner til barn & unge?

Leo Solland / Process © Munchmuseet
Hvordan står det til med visuelle samtidskunstproduksjoner til barn & unge?
Torsdag 21. mars 2024
09:15 - 15:00
Gratis - påmelding
mette@periskop.no / 901 190 07

Innen litteratur, musikk og teater har man i flere tiår skapt

produksjoner tilpasset målgruppen barn og unge. Innen visuell kunst bruker man ofte det som eksisterer på samtidskunst-arenaen – bare tilpasset den unge målgruppen.

Hvor går balansen mellom underholdning og kunst? Kan samtidskunst i det hele tatt "oversettes" til barnas verden og likevel beholde kunstnerens signatur og være kunst? Blir det lett slik at målgruppen barn & unge bestemmer kunstnerens produksjon snarere enn kunstnerens autonomitet? Kan man i det hele tatt lage samtidskunst for barn - og trenger man samtidskunst tilpasset de unge?

Hvordan skal også estetikken utarbeides: Lekeland og herje-land som tåler barns deltagelse eller som en sanselig visuell kunst-reise? Skal kunsten for barn tilpasses barnets bevegelser og persepsjon - eller skal barnets utforskning styres gjennom kunstnerens blikk for hva barn bør like? Hvor går grensen mellom å lage kunst ut fra en vanskelig problemstilling fra den voksne kunstnerens perspektiv presentert til barna – eller skal man bruke et gjenkjennende tema for barna? Hvem har makten i dette? Når blir kunsten et frieri? Hvor gøy må barn ha det for å like kunst?

PROGRAM (*med forbehold):

kl 915:

Velkommen med redaktør i Periskop og kunsthistoriker, Mette Torstensen

kl 930:

Billedkunstner Marit Roland vil dele innsikter om prosessen bak papirinstallasjonen «Paper Drawing #16», hvor kunstnerens autonomi ble utfordret i møte med 2-åringer, og hvordan denne utfordringen ble løst. Dette arbeidet var en del av pilotprosjektet «Kunstproduksjon i BARNAS Kunstmuseum» i 2016.

Hun vil holde innlegget sammen med førstelektor i drama og teater ved UiA, Anne-Mette Liene. Samarbeidet fant sted ved Sørlandets Kunstmuseum var støttet av Kunstløftet2 og fokuserte på målgruppen barn på 2 år: «Målgruppetenkning som konflikt og ressurs: Et spenningsfylt møte mellom visuell kunstner og to-åringer» (Artikkel av Anne-Mette Liene)

kl 1030:

Kunstformidler og forsker Heidi Kukkonen har doktorgrad fra Universitetet i Agder. Hun har forsket på formidling av abstrakt kunst og samtidskunst for barn og unge: https://www.mdpi.com/2076-0787/13/1/11

kl 11:

Tove Sørvåg fra MUNCH forteller om bakgrunnen for Kom Tenk Med Oss!-serien og deler funn og innsikt fra de to første iterasjonenene, Hjernelabyrinten (Jennie Bringaker, 2022) og Kaoskammeret (Fredrik Floen, 2023). Jennie Bringaker vil også være med.

“I Kom Tenk Med Oss! inviterer MUNCH samtidskunstnere og barn til å lage en kunstinstallasjon sammen med oss. Med tittelen ønsker museet å kommunisere seriens mål. Kom er en invitasjon til noen utenfor museet; vi ønsker å ta med eksterne stemmer inn. Tenk markerer at dette er et sted for forskning hvor nye teorier kan oppstå. Med viser til et deltakende aspekt hvor oss signaliserer flere involverte – det er et samarbeid. Kom Tenk Med Oss! er et forskningsprosjekt hvor museet sammen med kunstnere vil øke forståelsen for hvordan en kunstinstallasjon med barn kan se ut!

Kl 12:

Oslo Kunsthall forteller om sine utstillinger laget for en ung målgruppe, og kunstneren Are Mokkelbust vil dele sine erfaringer fra dette arbeidet og øvrig produksjon rettet mot barn som målgruppe.

Kl 12.30:

Pause

Kl 13:

Helga Nyman fra Stavanger Kunstmuseum forteller om musets utstillingsserie NONA og barn som publikum. Stavanger kunstmuseum har store ambisjoner for barn og unges møter med kunst. I 2020 åpnet satsningen NONA – et helt nytt verksted og en utstillingsserie som inviterer publikum til å delta i ulike kreative prosesser. Her vises utstillinger med norske og internasjonale samtidskunstnere som har lek, deltakelse og samspill som en integrert del av sin praksis. Gjennom dette arbeidet har museet gjort seg verdifulle erfaringer som også har bidratt til å endre strukturer og arbeidsmetoder i museet.

Kl 1345:

Faglig ansvarlig for visuell kunst i Kulturtanken, Kyrre Bjørkås vil holde innlegg om Kulturtankens visuelle kunst-arbeid og målgruppetanker.

Kl 1415:

Debatt:

Kyrre Bjørkås fra Kulturtanken

Teaterprodusent for barn Hilde Brinchmann Teatersjef for Tigerstadsteatret og regissør og Forfatter, forsker og kunstpedagog Ingrid Skarprud

Debattleder: Maren Ørstavik - kritiker, barnebokforfatter og tidligere redaktør i Periskop.

kl 1445:

Oppsummering Se mindre

Oslo, Norge

Arrangeres av Periskop og Deichman Tøyen/ streames på FB