Samtale og debatt

Selvmord i litteraturen

Det handler om selvmord. Det er ubegripelig, ugjenkallelig og – for mange – uforsonlig. Men det handler også om det sammensatte, sårbare mennesket, om å være etterlatt, om sorg, og om tro, håp og kjærlighet.

Trude Lorentzen: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober, Tiril Broch Aakre: Heidi Furre/Flamme Forlag, Christian Kjelstrup: Samtiden
Det handler om selvmord. Det er ubegripelig, ugjenkallelig og – for mange – uforsonlig. Men det handler også om det sammensatte, sårbare mennesket, om å være etterlatt, om sorg, og om tro, håp og kjærlighet.
Torsdag 16. jan. 2020
18:00 - 19:00
Gratis - ingen påmelding

Trude Lorentzen og Tiril Broch Aakre er to skrivende døtre som begge har mistet sine mødre i selvmord. Imponerende usentimentalt, rørende og undrende sirkler de inn hver sin mamma. De saumfarer hukommelse og klesskap på jakt etter spor og forklaringer for å forstå det uforståelige: Hvem var dette mennesket? Og hvorfor var ikke livet lenger verdt å leve?

Samtalen ledes av redaktør Christian Kjelstrup, som har skrevet master om nettopp selvmord i litteraturen. Han står også bak et eget temanummer av Samtiden viet selvmord – og død.

Dette blir vondt, fint og viktig. Vi håper du tar turen.

Trude Lorentzen (f. 1974) er journalist og forfatter. Hun jobber som journalist for Dagbladet Magasinet, og har lang erfaring som featurejournalist fra VG og Aftenposten. Lorentzen har tidligere utgitt «E6. 2672 kilometer fra Svinesund til Kirkenes: en reise gjennom nordmenns liv» (2005), før «Mysteriet mamma» som kom i 2013. Boken fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen. Lorentzen ble også tildelt Olaf-prisen i 2014 for sitt bidrag til økt åpenhet om selvmord i samfunnet.

Tiril Broch Aakre (f. 1976) er forlagsredaktør og oversetter. Hun har tidligere utgitt «Kniplinger» (poesi, 2014), samt romanene «Redd barna» (2015) som fikk Ungdommens kritikerpris, og «Fjällräven gul» (2016). «Mødre og døtre» kom tidligere i høst og har fått flere gode omtaler. Også den kan hun vinne Ungdommens kritikerpris for, da den er nominert for 2020.

Christian Kjelstrup er redaktør for Samtiden og for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug. Han er utdannet litteraturviter fra universitetene i Oxford og St. Petersburg, og journalist fra Høgskolen i Oslo. Kjelstrup har også bakgrunn som kritiker og oversetter, har laget radiodokumentarer, og står også bak flere pop-up-bokhandler der han har solgt eksempelvis kun «Uroens bok» av Fernando Pessoa, Koranen eller bøkene til polske nobelprisvinneren Wislawa Szymborska.

Fotokreditering:

Trude Lorentzen: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober

Tiril Broch Aakre: Heidi Furre/Flamme Forlag

Christian Kjelstrup: Samtiden