Samtale og debatt

Stjerner i posisjon

En utforskning av Karpes science fiction

Foto: Baard Henriksen / Signe Fuglesteg Luksengard / Agel Kanaganathan
En utforskning av Karpes science fiction
Mandag 5. des. 2022
18:00 - 19:00
Gratis - ingen påmelding

«Hvis en som er kvart arabisk, kvart pakistansk, kvart kurdisk og kvart østlending skulle giftet seg med en som er kvart tunisisk, kvart senegalesisk, kvart tamil og kvart vestlending – hvordan ville bryllupsbandet og danseringen sett ut? Som dette,» konstaterer Magdi til forfatter Yohan Shanmugaratnam. Han refererer til Omar Sheriff-turneen, som har blitt døpt (av dem selv) «the most beautiful show in the world right now.»

Karpes audiovisuelle sci fi-mesterverk ble først lansert som en rekke videoer i en 24-timers loop på nettsiden omarsheriff.no i januar. Her møter vi et Karpe med skrivesperre, innesperret i et slott i Skien. Men så kommer Magdi over Deep Lucid Arts, produsert av selskapet Mother Ltd. Det er avansert teknologi som kan transportere Karpe inn i drømmeverdner hvor de opptrer som alteregoene Omar og Sheriff - hvor de må hamle opp med haier, og hvor de kan fylle DY Patil Stadium i Mumbai med hylende fans som synger med til låta “Kenya”.

Publikummet i Mumbai var datagenerert, publikummet i Spektrum et halvt år senere var i levende live. I drøye to timer fikk vi en smakebit av hvordan virkeligheten ser ut i det som må være Karpes utopi. En journalist fra Rolling Stone skal visst ha sagt etter konserten at hun følte seg “baptized”.

Onsdag 16. november møtes forfatter Yohan Shanmugaratnam, poet Priya Bains og filmkritiker Abirami Logendran til samtale om Karpes science fiction. Hva er det denne utopien egentlig uttrykker? Og er det noe spesielt med sci-fi-sjangeren som muliggjør kompromissløsheten i dette prosjektet?


Bidragsytere

Priya Bains (f. 1995) er poet, bokansvarlig i Fett Feministisk Tidsskrift og fast kommentator i Morgenbladet. Hennes første diktsamling "Med restene av mine hender" kom i 2021, og for den mottok hun festspilldikterens stipend og Olav H. Hauge-stipendet 2022.

Yohan Shanmugaratnam (f. 1979) er utdannet samfunnsgeograf og journalist i Klassekampen. I 2020 debuterte han som forfatter med den kritikerroste essayboka «Vi puster fortsatt», en personlig historie om rasisme og røtter i Norge og verden. Aftenposten kåret boka til en av årets ti beste bokutgivelser i 2020. I 2021 kom hans andre bok, «Bruddet: Byen som ville ha brexit». Han er i år aktuell med sin tredje utgivelse: «Hjertet i to: Seks måneder med Karpe».

Abirami Logendran (f. 1992) er grafisk designer og filmkritiker. Hun er og medredaktør for Samora Forum.