Samtale og debatt

Tenner og psyken – en temakveld om tannhelse

Spiseforstyrrelsesforeningen inviterer til en temakveld om tannhelse i forbindelse med spiseforstyrrelser og angst.

Spiseforstyrrelsesforeningen inviterer til en temakveld om tannhelse i forbindelse med spiseforstyrrelser og angst.
Torsdag 23. jan. 2020
18:00 - 20:00
Gratis - ingen påmelding

Velkommen til en etterspurt temakveld om tannhelse i forbindelse med spiseforstyrrelser og angst.

For mange som strever med spiseforstyrrelser og et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og andre psykiske belastninger kan tannhelse være et utfordrende tema å forholde seg til. De aller fleste er klar over hva en spiseforstyrrelse kan føre til over tid med tanke på tannhelsen, men det er mange som ikke klarer å få seg til å gå til tannlegen for det. Av mange ulike og meget forståelige grunner.

Mange berørte vi prater med forteller at de ikke vil at tannlegen skal finne ut at de har en spiseforstyrrelse, at de kjenner seg svært sårbare og utsatte i en tannlegestol, der de blant annet ikke har kontroll selv, og i mange tilfeller ikke har en relasjon med tannlegen fra før. Du forteller svært ofte om at de skammer seg betydelig fordi de strever. Andre forteller om tannlegeskrekk og/eller angst, og flere sier også at de er redde de ikke får dekning av eventuelle skader og den økonomiske belastningen dette vil føre til – i tillegg til spiseforstyrrelsen. De orker rett og slett ikke å forholde seg til mer når livet er så krevende fra før.

De aller fleste er kjent med at oppkast over lengre perioder gir tannskader og at andre forhold også kan gi skader, som uregelmessig spising, mye småspising, mye sukker og uregelmessig tannhygiene som følge av at livet generelt er krevende og/eller kaotisk. En del pasienter med spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser bruker medikamenter som blant annet kan gi munntørrhet, dette kan også gi tannskader på sikt. En studie fra Universitetet i Bergen (UiB) gir tannleger forskningsmessig belegg for mistanke om spiseforstyrrelse ved selvopplevd dårlig tannhelse. Kliniske undersøkelser viste at pasienter med spiseforstyrrelser hadde ni ganger så høy risiko for etseskader på tennene i forhold til kontrollgruppen, mange med bulimi kan også ha økt risiko for å utvikle karies. Og det finnes forebyggende tannbehandling og enkle grep man kan gjøre selv for å forebygge - noe som er meget viktig å understreke.

I kveld har vi hyret inn Tiril Willumsen som er tannlege og professor i atferdsfag ved det odontologiske fakultet, UiO for å snakke om tannhelse i forbindelse med psykiske helse, da særlig spiseforstyrrelser og angst. Hun vil formidle hvordan hun jobber når hun har en i stolen som strever, hvordan man best kan ivareta tannhelsen, hvordan dette med dekning av eventuelle tannskader er, og hun vil dele av sine erfaringer hvordan man kan gå fra å ikke ville gå til tannlegen til at det faktisk kan oppleves ganske så greit!

Det vil være rom for spørsmål og dialog underveis.

Arrangementet er åpent for alle, det er gratis og ingen påmelding.

Vi ønsker deg varmt velkommen!

Arrangeres av Spiseforstyrrelsesforeningen