Samtale og debatt

Arven etter Landsloven: Hvor ble det av fattigomsorgen?

Landsloven innførte sosialomsorg for 750 år siden. Hvilke verdier har vi arvet, og mistet, på veien?

Detalj fra 'Kampen for tilværelsen' av Christian Krohg. Foto: Dag Fosse/Kode
Landsloven innførte sosialomsorg for 750 år siden. Hvilke verdier har vi arvet, og mistet, på veien?
Tirsdag 7. mai 2024
19:00 - 20:00
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Fattigdom er et økende samfunnsproblem som er stadig mer synlig. Ifølge FN lever rundt 10 prosent av befolkningen i Norge under den relative fattigdomsgrensen. I 2023 undersøkte FAFO de voksende matkøene: to av tre fikk støtte fra det offentlige, halvparten hadde i fjor oppsøkt en matstasjon for første gang, og flere valgte heller en matstasjon fremfor hjelp fra NAV.

Vi spør: Er tillitten til de offentlige velferdsordningene dalende? Hvordan blir man egentlig møtt i et av verdens beste velferdssamfunn når flere velger bort offentlige rettigheter og tilbud? Hva forteller det om samfunnets holdning til fattigdom?

Før vi skrur klokka frem, får vi denne kvelden en innføring i Magnus Lagabøtes landslov fra 1274 ved historiker Ole-Albert Rønning Nordby: Hvordan så sosialomsorgen ut etter innføringen av Landsloven? Ble behandlingen av vanskeligstilte faktisk mer human? Og i hvilken grad kan vi egentlig sammenligne fattigomsorgen da og nå? Rønning Nordby har doktorgrad om lovgiving i middelalderen. Han jobber ved Nasjonalbiblioteket der han er ansvarlig for jubileumsutstillingen «Med lova i hand» som markerer Landsloven 750 år.

For å ta for seg hvordan fattigomsorgen ser ut anno 2024, møtes følgende gjester til samtale:

- Anna-Sabina Soggiu: samfunnsdebattant, sosionom, stipendiat, og forfatter av boka ‘Vi fattigfolk’

- Mathilde Fasting: siviløkonom og idéhistoriker knyttet til den liberale tankesmien Civita. Hun har skrevet flere bøker, blant annet ‘Den norske Velferden’

- Ole-Albert Rønning Nordby: historiker med doktorgrad om lovgiving i middelalderen

- Ordstyrer er Trine Østereng: statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda. Hun jobber blant annet med ulikhet og fattigdomsspørsmål som hun for tiden skriver bok om


Praktisk info

Billetter

Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.

Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

Vil du vite mer? ()

Lån flere bøker om Magnus Lagabøtes landslov.