Samtale og debatt
Byen vår: Derfor elsker vi badstua
Vinteren kommer og badstua venter. Hvorfor trøkker stadig flere seg sammen på trange trebenker for å svette med en gjeng fremmede?
Hvilken betydning har badstua hatt for folkehelsa i Oslo, nå og gjennom tidene? Hvordan bruker oslofolk badstuene i dag, og hvorfor? Bli klokere sammen med våre badstueksperter! Sammen skal vi fundere og dele historier og innsidetips fra den høyt skattede badstua.
Badstuene har på få år gått fra å være et smalt fenomen for spesielt interesserte til å bli en het trend. Interessen har spredd seg til resten av landet, og til storbyer som New York og Amsterdam. Men badstua er ingen ny oppfinnelse. Historien går tilbake til vikingene, skogfinner, jordmødre og sanitetskvinner. Denne kvelden får du lære om rollen badstua har spilt for folkehelsa og byen gjennom tidene, helt fram til den nyeste forskningen på effekten av fellesskap, isbading og svetting.
Kvelden ledes av skuespiller og aktivist Iselin Shumba, som selv har brukt mange timer i badstuene i Oslo. Hos oss møter hun en gjeng proffe badstueentusiaster:
Knut Lerhol er en av landets meget få badstuhistorikere og forfatter av boka ‘Badstufolk’, som han har skrevet sammen med medforfatter Hallgrim Bøhus Rogn. Til oss kommer han for å snakke om Oslos glemte badstuhistorie.
Carina Carl er psykolog, og brenner for å gjøre faget sitt mer tilgjengelig for folk flest. Hun er spesielt engasjert i lettere psykiske lidelser og har utgitt bøker som ‘Hverdagspsykologi’, ‘Jobbpsykologi’ og ‘Tenk enklere’.
Line Svea er badstumester i Oslo badstuforening med mange års erfaring, og kommer til oss for å dele historier og fakta om Oslofolks badstubruk.
Praktisk info
Samtalen foregår på Musikkscenen i 3. etasje, ute i det åpne biblioteket. Det er ingen billetter, gratis og åpent for alle.
Om byjubileet
I 2024 er det 400 år siden middelalderbyen Oslo brant og den nye byen ved Akershus festning, Christiania, ble etablert. Det er også 100 år siden byen fikk sitt gamle navn Oslo tilbake. Byjubileet gir Oslo en anledning til å feire byen, dens historie og menneskene som til enhver tid utvikler den og fyller den med liv.
Vi bruker anledningen til å invitere til serien “Byen vår”, der folk deler historier fra Oslo og tar opp temaer som angår byen vår og alle oss som lever her.
Er det noe du mener vi bør snakke om? Send oss gjerne tips på e-post: program@deichman.no
Hold på varmen ()
Hos oss kan du låne med deg varmende lesestoff om badstua.