Samtale og debatt

Byen vår: Hva truer Grønland?

Byutviklere har store planer for dette området. Hvordan ivareta og sikre Grønlands egenart?

Foto: Hans O. Torgersen/Aftenposten
Byutviklere har store planer for dette området. Hvordan ivareta og sikre Grønlands egenart?
Tirsdag 27. aug. 2024
19:00 - 20:00
Deichman Bjørvika
Musikkscenen (3. etasje)

Grønland har alltid vært et arbeiderklassestrøk og har de siste tiårene også fått et unikt flerkulturelt preg. Bydelen har en distinkt egenart med sine grønnsakshandler, gull- og stoffbutikker og kule utesteder. Samtidig har området betydelige levekårsutfordringer, som høy andel barnefattigdom og arbeidsledighet.

Enkelte uttrykker bekymring for at planene man har, vil endre Grønland til å bli en forlengelse av Barcode i Bjørvika og at man ender opp med å presse ut beboere og bedrifter. Hvordan kan vi både gi området et etterlengtet løft, samtidig som man bevarer Grønlands sjel?

I panelet møter du journalist og forfatter Nazneen Khan-Østrem, byutvikler Emelie Tornberg, frisør Freddy Larssen, dramatiker Mine Nilay Yalcin og byrådssekretær for byutvikling Ingeborg Tennes.

Samtalen ledes av Simen Formo Hay.

OM BIDRAGSYTERNE:

Freddy Larssen har drevet frisørsalong på Grønland i 53 år, og er medlem i Grønland, Tøyen og Enerhaugen historielag. Salongen hans har gjennom mange år vært et samlingspunkt på tvers av generasjoner og sosial status.

Emelie Tornberg jobber som strategisk rådgiver for byutvikling og arkitektur i Entra eiendom, og er engasjert i Oslo Metropolitan Areas (OMA) områdeforum for Grønland.

Mine Nilay Yalcin er regissør, dramatiker og utøver og står bak forestillinger som Sirkus Grønland og Ivars kro, sistnevnte basert på baren i Grønlandsleiret som faren hennes drev i mange år.

Nazneen Khan-Østrem er journalist og kommentator i Aftenposten, og har skrevet mange kronikker om Grønland. Hun har skrevet sakprosaboka ‘London: Blant gangstere, rabbinere, oligarker og andre ektefødte barn av det britiske imperiet’ (2019), der hun blant annet tar for seg menneskene og historiene som gir nabolag som Brixton liv og karakter.

Byrådssekretær for byutvikling Ingeborg Tennes (H) vil delta i samtalens siste del.

Samtaleleder Simen Formo Hay er teaterregissør. Han er opptatt av fellesskap, og står blant annet bak forestillingen Døden på Oslo S som ble beskrevet av kritikere som "en hyllest til utenforskap".

Arrangeres av Deichman

Praktisk info

Samtalen foregår på Musikkscenen i 3. etasje, ute i det åpne biblioteket. Det er ingen billetter, gratis og åpent for alle.

Om byjubileet

I 2024 er det 400 år siden middelalderbyen Oslo brant og den nye byen ved Akershus festning, Christiania, ble etablert. Det er også 100 år siden byen fikk sitt gamle navn Oslo tilbake. Byjubileet gir Oslo en anledning til å feire byen, dens historie og menneskene som til enhver tid utvikler den og fyller den med liv.

Vi bruker anledningen til å invitere til serien “Byen vår”, der folk deler historier fra Oslo og tar opp temaer som angår byen vår og alle oss som lever her.

Er det noe du mener vi bør snakke om? Send oss gjerne tips på e-post: program@deichman.no

Byen vår

Vi skal snakke mer om Oslo. Her er kommende samtaler du kan få med deg.

Ta turen til Grønland ()

Vi har bøker som lar deg bli bedre kjent med bydelen.