Samtale og debatt

Byen vår: Lenge leve kebaben!

Hvordan klarte den “eksotiske” kebaben å danke ut de gamle pølsebuene i hovedstaden?

Foto: Nicoline Østereng Nilsen
Hvordan klarte den “eksotiske” kebaben å danke ut de gamle pølsebuene i hovedstaden?
Tirsdag 27. feb. 2024
19:00 - 19:45
Deichman Bjørvika
Musikkscenen (3. etasje)

Rull eller pita, shish eller døner? Mild, medium eller sterk? Det fins knapt noe sted i Oslo hvor du ikke finner en kebabsjappe. Kebaben de serverer der ligner verken den i København eller Berlin. Hva er unikt med Oslo-kebaben?

Vi er nysgjerrige på hvordan denne gatekjøkkenfavoritten kom til byen, og hva den har betydd for bybildet. Hvor kommer kebaben “egentlig” fra, er den tyrkisk, libanesisk eller pakistansk? Og hva er forskjellen er mellom kebab og shawarma, og er det nødvendig å drukne kebaben i saus?

Vi har invitert en kebabelsker, en forsker og en matanmelder til å plukke kebaben fra hverandre og å svare på alt vi grubler på. Om du blir sulten etter samtalen kan vi love at det ikke er langt til nærmeste kebabsjappe.

Til oss kommer:

Ordstyrer: Yassin El Barkani (31) år, vokst opp på Holmlia, Oslo. Han er kjent fra Farmen der han vant folkets hjerter med sine gode holdninger og moral. I dag jobber han som konsulent innen IT og har stor lidenskap for oppvekst og miljø.

Ida Tolgensbakk er førstekonservator ved Norsk Folkemuseum med blant annet migrasjonshistorie som ansvarsområde. Da hun arbeidet med sin doktorgrad om unge svenske arbeidsinnvandrere i Oslo, ble hun også oppmerksom på deres nostalgiske kebabvaner.

Siran Øzalp Yildirim er journalist fra Oslo. Hun har i mange år laget TV om matbransjen. Nå er hun restaurantanmelder i Vink/Aftenposten, der har hun blant annet forsøkt å finne byens beste kebab.


Om byjubileet

I 2024 er det 400 år siden middelalderbyen Oslo brant og den nye byen ved Akershus festning, Christiania, ble etablert. Det er også 100 år siden byen fikk sitt gamle navn Oslo tilbake. Byjubileet gir Oslo en anledning til å feire byen, dens historie og menneskene som til enhver tid utvikler den og fyller den med liv.

Vi bruker anledningen til å invitere til serien “Byen vår”, der folk deler historier fra Oslo og tar opp temaer som angår byen vår og alle oss som lever her.

Er det noe du mener vi bør snakke om? Send oss gjerne tips på e-post: program@deichman.no

Byen vår

Vi skal snakke mer om Oslo. Her er kommende samtaler du kan få med deg.

Sulten på mer? ()

Lån deg en bok om byen vår!