Samtale og debatt
De ville 20-åra: Politisk kamp, kriminalitet og litteratur for 100 år siden
Hans Petter Graver i samtale med Kristian Krohg-Sørensen
1920-tallet var en tid med store omveltninger, politisk polarisering, økonomisk ustabilitet og lite framtidshåp. Det første tiåret av den rundt 20 år lange perioden som har fått den lite flatterende tittelen mellomkrigstida begynte for Norges del med krakk og finanskrise. Klasseskillet var merkbart overalt i landet, og bidro til å forsterke konfliktene mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. En stor del av den voksende arbeiderklassen var inspirert av Den russiske revolusjonen, mens mange på høyresiden argumenterte for å ta i bruk autoritære virkemidler for å undertrykke arbeiderne. Myndighetene forsøkte å politisere rettsapparatet med vedtak av partiske lover, og ble møtt av massiv sivil ulydighet. På toppen av dette kom brennevinsforbudet, et forsøk på å kontrollere samfunnets rusproblemer som førte til kriminalisering av store deler av befolkningen og en oppsving i smugling og hjemmebrenning.
Hva gjorde at Norge kom seg gjennom disse krisene uten store voldelige konflikter? Hvordan kan vi argumentere for at myndigheter og sivilsamfunn kom styrket ut av en situasjon som så mørk og kaotisk ut? Hva kan vi lære av mellomkrigstidas vanskeligheter i dag? Hva var tendensene i 1920-tallets litteratur, og hvordan kan denne litteraturen leses og forstås med dagens briller?
I denne samtalen møter vi jusprofessor Hans Petter Graver og journalist og tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen i en samtale som skal handle om storstreik, tukthuslover, folkeavstemninger, brennevin, politiaksjoner, agitasjon og gode bøker.
Dette foredraget arrangeres i forbindelse med vår leseutfordring, Tilbake til framtida - 200 år på 12 bøker. Arrangementet gjennomføres med støtte fra Fritt Ord.
Velkommen!