Samtale og debatt
Frokostseminar: Ukraina og Russland
Putin angrep Ukraina, men også demokratiet som idé og styreform. Vi inviterer til Demokratidagene-frokost med faglig påfyll om forholdet mellom Ukraina og Russland.
24. februar invaderte Kreml nabolandet Ukraina. Hva skjer når et autoritært regime går inn i et demokratisk land?
Krigen i Europa viser behovet for pålitelig og forskningsbasert kunnskap om landene som er i krig, og om mekanismene som gjør demokratiet mulig eller umulig. Hvilke faktorer gjorde at Ukraina var på vei mot demokratiet? Hvorfor har Russland blitt et personifisert autokrati, i den grad at russisk politikk er synonymt med Putin? I denne samtalen gir vi bakgrunn og innsikt for å forstå krigen i Ukraina.
Vi har invitert Russland- og Ukraina-forsker Geir Flikke, og demokrati-ekspert Carl Henrik Knutsen til en samtale om forholdet mellom demokrati og diktatur i et Europa i krig. Ordstyrer er Tora Berge Naterstad, statsviter og Russland-forsker ved NUPI.
Praktisk info
Vi serverer kaffe og enkel frokost fra kl. 08.00, samtalen starter kl. 08.15. Arrangementet er gratis, men du må melde deg på i forkant.
Om bidragsyterne
Geir Flikke er professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo. Han har i mange år forsket på både russisk innenrikspolitikk og på Ukrainsk kultur og politikk.
Carl Henrik Knutsen er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han forsker på autoritære regimer, demokratisering og politisk økonomi.
Tora Berge Naterstad er statsviter og jobber ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun er blant annet tilknyttet forskningsprosjektet Verdibasert regimelegitimering i Russland.
Demokratidagene: Humaniorafestivalen 2022
Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.
