Samtale og debatt
Gloria Ray. Ikon fra amerikansk borgerrettsbevegelse
Kom og hør tidsvitnet fortelle sin personlige og politiske historie om rasisme og raseskille i USA på 1950-tallet.
1957, Little Rock, Arkansas: Gloria Ray er fjorten år. Sammen med åtte andre elever blir hun eskortert til skolen av væpnete tropper. Grunnen er den voldsomme motstanden mot opphevelsen av raseskillet. Og det til tross for at Høyesterett har fastslått at segregering mellom svarte og hvite barn i amerikanske skoler, er grunnlovsstridig. De ni ungdommene, ‘The Little Rock Nine’, blir ikoner i amerikansk borgerrettighets historie. Denne kvelden kan du møte en av dem på biblioteket.
Gloria Ray har skrevet ‘Gloria. I rasismens skygge’ sammen med den prisvinnende svenske journalisten og forfatteren Elisabeth Åsbrink. De forteller en mørk og dypt personlig historie om en oppvekst med rasisme og segregering. Dette er vår nære fortid, men temaene er dessverre stadig aktuelle. I USA er det fremdeles tydelige spor av slaveriet og landets rasistiske historie.
Denne kvelden møter de Umar Ashraf, daglig leder av Antirasistisk senter, med en bred erfaring innen kommunikasjon, strategi og mangfoldsarbeid.
Gloria Ray Karlmark er gift svensk og bor i Sverige. Samtalen vil foregå på norsk og svensk.
‘Gloria. I rasismens skygge’ utgis på Spartacus forlag i april 2025.
Praktisk info
Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00. Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.
Samtalepartnerne

Foto: _Nadja Hallström

Foto: Avenew
Les mer ()
Finn flere bøker om amerikansk borgerrettsbevegelse