Samtale og debatt

Inn i historien: Hvorfor er det viktig at vi snakker om Holocaust?

Velkommen til Humaniorafestivalen 2024!

Velkommen til Humaniorafestivalen 2024!
Torsdag 14. mars 2024
19:00 - 20:00

Minnet om Holocaust har ledet til selvransakelse og selvkritikk i de fleste europeiske land – også i Norge.

Det tyske naziregimets forsøk på å utrydde de europeiske jødene, var først og fremst et tysk ansvar. Samtidig kunne tyskerne umulig ha klart å drepe seks millioner jøder uten utstrakt kollaborasjon og aktiv deltakelse fra andre nasjoners borgere og myndigheter.

Den jødiske minoriteten hadde mange fiender og få hjelpere. Holocaust var en menneskeskapt historisk hendelse, derfor kan det også skje igjen. Hvordan skal man hindre det?

Blant spørsmålene som stilles i denne samtalen er:

- Hvordan skal vi snakke om Holocaust i dag, på måter som kan motvirke folkemord og undertrykkelse?

- Hvorfor er det viktig at jødeutryddelsen innvirker på vår nasjonale selvforståelse?

- Hvordan kan denne diskusjonen bidra til at den jødiske minoriteten føler seg tryggere?

DU MØTER

Espen Søbye (oktober.no) er forfatter og litteraturkritiker. Hans bok «Kathe – alltid vært i Norge» fra 2003, rettet oppmerksomheten mot ofrene for forfølgelsene, og innebar også et kritisk perspektiv på den nasjonale fortellingen om det som skjedde.

Irene Levin (gyldendal.no) er forfatter og professor emerita i sosialt arbeid ved Oslomet. Hennes bok «Vi snakket ikke om Holocaust. Mor, jeg og tausheten» handler om tausheten rundt krigserfaringene, der morens historie er brukt som eksempel. Hun vokste opp i skyggen av tilintetgjørelsen i et Norge som heller ikke snakket om minoritetens historie.

Frode Helland er professor i nordisk litteratur og dekan ved Det humanistiske fakultet, UiO. Han har blant annet skrevet boken «Rasismens retorikk» og har nylig forfattet en artikkel om SS-Wikings rolle under invasjonen av Sovjetunionen. Helland leder samtalen.

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!

Se alle arrangementene her: https://bit.ly/49btUbx

Arrangeres av Universitetet i Oslo og Deichman