Samtale og debatt
Krigen i Gaza: Vitnesbyrd fra bakkeplan
Hvordan holde hodet kaldt og hjertet varmt midt i katastrofen?
Journalist Yama Wolasmal og lege Erik Fosse rapporterer fra og opererer i Gaza. De er tett på voldsomme krigshandlinger der sivilbefolkningens lidelser mangler sidestykke. FN har meldt om en rekke mulige brudd på krigens folkerett, som angrep på sivile mål som sykehus, boligområder, skoler og flyktningleirer. Ifølge FNs eksperter har også Israels krigføring i Gaza “blitt den mest dødelige og farlige konflikten for journalister i moderne tid”. Hvordan utfører de jobben de er der for å gjøre, samtidig som de må håndtere følelser som håpløshet, sorg og sinne? Er det mulig å beholde håpet, troen på det gode i mennesket – og forstanden – oppi det hele?
Wolasmal og Fosse tilhører nøytrale og upartiske yrkesgrupper: Wolasmal er Midtøsten-korrespondent for NRK, Fosse kirurg med lang erfaring som lege i felt. Han har vært en rekke ganger i Gaza tidligere. Fosse er også professor emeritus i medisin ved UiO og daglig leder i NORWAC, en organisasjon som i 40 år har jobbet med helsehjelp i Palestina. I høst er de aktuelle med hver sin bok, Wolasmal med ‘Det jeg så’ og Fosse med ‘Krigens hus. Notater fra Gaza vinteren 2024’. Hvorfor har det vært viktig å skrive om sine erfaringer? Hvordan stemmer det de har sett og erfart med historiene som formidles til resten av verden?
Denne kvelden møter Wolasmal og Fosse forfatter og journalist i Klassekampen, Yohan Shanmugaratnam, til samtale.
Praktisk info
Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.
Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.
Forstå mer om konflikten ()
Hos oss kan du låne med deg en bok om Israel-Palestina-konflikten hjem.