Samtale og debatt

Krigens spor med Kjell Westö og Morten Jentoft

Det er krig i Europa. Den historiske krigsromanen er skremmende aktuell. Hva kan den lære oss?

Foto: Olav Bakken, Monica Rosengård
Det er krig i Europa. Den historiske krigsromanen er skremmende aktuell. Hva kan den lære oss?
Tirsdag 23. april 2024
19:00 - 19:45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Den grufulle krigen mellom nabolandene Russland og Ukraina ligger som et mørkt bakteppe under lesningen av ‘Skumring 1941’. Som årstallet antyder er også den ferske boka til prisbelønte Kjell Westö en historisk roman, en sjanger finlandssvensken er kjent for å mestre til fulle.

I romanens åpning raser vinterkrigen (1939-40) mellom Finland og Sovjetunionen. Skuespiller Molly er på turné med sitt teaterkompani, mens journalistkjæresten Henry er utsendt som krigskorrespondent. Freden kommer, de forsøker å finne tilbake til hverandre og en hverdag. Men en ny verdenskrig truer.

Vi kommer tett på årene beskrevet som noen av de mørkeste i Finlands historie. Men tematikken er universell og sørgelig aktuell: hva gjør krigens ufattelige brutalitet med oss? Hvordan leve videre med en nabo når krigen en dag tar slutt? Hvordan håndtere minnene om uutholdelig lidelse og titusener drepte og sårede?

Kjell Westö er blant Finlands fremste forfattere og en skildrer av vår moderne historie. Han har vunnet en rekke høythengende priser, som Nordisk råds litteraturpris for ‘Svik 1938’. Hos oss møter Westö journalist og forfatter Morten Jentoft. Jentoft har vært NRKs utenrikskorrespondent i Russland gjennom to perioder, snakker samisk, finsk og russisk, og har blant annet skrevet ‘Finland 1918. Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den’ (2018).


Praktisk info

Billetter

Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.

Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

Bøker av Kjell Westö ()

Vi har bøkene til utlån, både på norsk, svensk og finsk.