Samtale og debatt

Min samiske historie

“Hvem stjal fortellinga om folket mitt fra meg?” spør Marie i ‘Sameproblemet’. Vi spør: kjenner også romanens forfatter Kathrine Nedrejord, og artist Niilas, seg som ransofre?

Foto: Fartein Rudjord, Lea Meyer
“Hvem stjal fortellinga om folket mitt fra meg?” spør Marie i ‘Sameproblemet’. Vi spør: kjenner også romanens forfatter Kathrine Nedrejord, og artist Niilas, seg som ransofre?
Torsdag 26. sep. 2024
19:00 - 20:00
Deichman Bjørvika
Musikkscenen (3. etasje)

Fornorskning og undertrykkelse av samene har bidratt til hets og diskriminering. Mange velger fremdeles å skjule sin identitet for å skjerme seg. Språk og kultur har blitt hvisket ut, og manglende kunnskap rår i storsamfunnet, men også blant samer selv.

Til oss kommer to som aktivt bruker sine samiske røtter i kunsten: forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord og artist Peder Niilas Tårnesvik. Kan deres litteratur og musikk ses som et oppgjør med den norske stats usynliggjøring? Motiveres de av å utvide det stereotype bildet av Sápmi? Og er den stadig økende interessen for samisk kunst og kultur en seier?

Kathrine Nedrejord, tidligere nominert til Nordisk råds litteraturpris og fersk vinner av Oktoberprisen, er aktuell med roman ‘Sameproblemet’. Vi møter Marie, som reiser hjem fra Paris til Finnmark når bestemoren, áhkku, dør. Hun vil skrive áhkkus historie og vi følger Maries utforskning av konsekvensene av fornorskningspolitikken og hva det vil si å være samisk: “Lenge var jeg uvitende om den felles samiske fortida. Jeg trudde vi var et folk uten historie, frem til jeg blei seksten. [...] Jeg hadde kommet opp i avkoloniseringa av Afrika til muntlig eksamen, og jeg sto der og visste mer om Belgisk Kongo og Idi Amin enn jeg visste om Sápmi.”

For artist Peder Niilas Tårnesvik var det først som ung voksen han begynte å utforske sin egen urfolksbakgrunn. Møtet med den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää var til stor inspirasjon. Den samiske kulturen er tydelig til stede i hans kritikerroste elektronika-musikk, og har påvirket valg av artistnavn: mellomnavnet «Niilas». I 2020 vant han Spellemannsprisen for debutalbumet ‘Also This Will Change’, der samiske elementer preger både musikk og omslag: blodrødt, illustrert med samiske helleristninger av billedkunstner Jenni Friis.

Kveldens samtale ledes av journalist i Klassekampen, Ingrid Fadnes, som er opptatt av blant annet urfolksspørsmål og aktivisme. I tillegg til samtale og opplesning, vil Niilas spille et par låter for oss.

*Sitatene er hentet fra romanen ‘Sameproblemet’ av Kathrine Nedrejord som utgis 13. september på Forlaget Oktober.


    Praktisk info

    Samtalen foregår på Musikkscenen i 3. etasje, ute i det åpne biblioteket. Det er ingen billetter, gratis og åpent for alle.

    Les mer! ()

    Kathrine Nedrejord har et variert forfatterskap, med både romaner for voksne og ungdom, samt dramatikk. Lån og les hos oss.