Samtale og debatt
Elena Ferrante: Mer klasse og begjær i Napoli
Bli med på verdenslanseringen av romanen 'Dei vaksnes løgnaktige liv' med Bjørn Ivar Fyksen, Iselin Shumba og Jon Rognlien.
Elena Ferrantes Napolikvartett har de siste årene gått som en farsott blant norske- og utenlandske lesere. Nå er hun endelig ute med en nyskrevet roman, 'Dei vaksnes løgnaktige liv', som denne dagen lanseres verden rundt. Hos oss møter du et kompetent og begeistret knippe mennesker som skal kaste lys over den nye romanen.
Et øyeblikk i ungjenta Giovannas liv danner utgangspunktet for 'Dei vaksnes løgnaktige liv'. Hun overhører sin far kalle henne stygg. Utsagnet får Giovannas hittil trygge og naive tilværelse til å vakle. Sannheten om de voksne blir for første gang synlig for henne, og boka følger deretter Giovannas egne vei inn i voksenlivet. Dei vaksnes løgnaktige liv tar oss tilbake til Napoli, til et middelklassemiljø på 1990-tallet, hvor familie, seksualitet, utroskap og sannhet blir satt på prøve.
For å fortelle oss mer om boka og kaste lys over temaer i Ferrantes forfatterskap har vi med oss kritiker Bjørn Ivar Fyksen, skuespiller Iselin Shumba og oversetter og kritiker Jon Rognlien. Samtalen ledes av journalist Hilde Sandvik.
Praktisk info
Det er helt gratis å være med, men på grunn av begrenset kapasitet må du ha billett på forhånd. Billettene slippes fredag 21. august.
Får du ikke brukt billettene dine ber vi deg om å gi beskjed til formidling@deichman.no.
Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika.
Det er begrenset antall plasser på våre arrangement, så det skal være trygt for alle og god plass. Alle som deltar må ha billett så vi har kontroll på hvem som deltok ved eventuell smittesporing.
- Hold deg hjemme ved luftveissymptomer eller om du sitter i karantene.
- Husk å holde minst 1 meters avstand til andre lånere og til våre medarbeidere.
- Praktiser god hånd- og hostehygiene.
Helsa og sikkerheten til våre lånere og medarbeidere har høyeste prioritet, og vi har derfor innført flere tiltak i samråd med smittevernoverlegen i Oslo.
Om bidragsyterne
Bjørn Ivar Fyksen er kritiker i Klassekampen og utgir i år boka 'Almuens opera, Om Trost i takmlampa og litteære klasseskiller i Alf Prøysens forfatterskap'. Klasseskiller er noe som opptar Fyksen, også i hans lesing av italienske Ferrante. Om Napoli-kvartetten skriver ham: “Denne skrivingen har jeg knapt sett maken til, men ikke fordi romanen har en så spektakulær form, så påfallende eksperimenteringsvilje eller egentlig et spesielt kunstferdig språk. [...] Med sin realisme skiller Napoli-kvartetten seg, også det i likhet med mye av den klassiske arbeiderlitteraturen, fra de modernistiske formidealene, men Ferrantes realisme er helt særegen.” (Klassekampen, 12. mars 2016)
Jon Rognlien er oversetter og litteraturkritiker med tette bånd til Italia. Han har oversatt forfattere som Umberto Eco, Paul Auster, Roberto Saviano og tengeserieskaper Hugo Pratt. Om Elena Ferrantes nye bok skriver Rognlien: “Ferrante viser seg igjen som en særdeles kløktig romanforfatter. Rundt én enkel rekvisitt, et armbånd med uklart eierskap, klarer hun å spinne fram hele dramaet som bærer boka. [...] Å bli voksen er på et vis å lære seg å juge, å ta til seg retten til å snakke usant. Her gir Ferrante leserne mye å tenke på.” (Dagbladet, 22. januar 2020)
Iselin Shumba er skuespiller og aktivist, som spesielt har markert seg med sitt engasjement for klima og likestilling. Hun har vært å se i produksjoner som Ragnarok på Netflix, ZombieLars på NRK og flere stykker på Nationaltheatret. Shumba har et lidenskapelig forhold til Ferrantes bøker og vil spesielt snakke om Ferrantes karakterene fra et skuespillerståsted.
Hilde Sandvik er journalist, grunnlegger Broen.xyz og tidligere kultur- og debattredaktør i BT. Hun har utgitt flere bøker, blant annet 'Brev til Noreg', sammen med Mona Ibrahim Ahmed, og 'Hersketeknikk'. Sandvik er foredragsholder, debattleder og konferansier.
Elena Ferrantes bøker ()