Spørsmål og svar om Deichman og koronautbruddet og våre digitale tjenester

Under har vi samlet de mest stilte spørsmålene som vi har fått fra dere om tilgang til de digitale tjenestene våre hjemmefra i disse korona-tider.


Q & A

Hvorfor er Deichman-bibliotekene stengt?

Deichman-bibliotekene stengte 12. mars 2020 for å hemme og hindre videre smitte av koronaviruset. Vi åpner dørene når det er trygt å være samlet igjen. Vi baserer oss på helsemyndighetenes anbefalinger.

Hvor finner jeg informasjon om hvilke av de digitale tjenestene til Deichman jeg kan bruke hjemmefra?
Hvordan kan jeg få tak i bibliotekkort slik at jeg kan bruke de digitale tjenestene til Deichman?

Mange av de digitale tjenestene til Deichman krever at du har bibliotekkortnummer og pinkode. Vanligvis må du oppsøke biblioteket for å fullføre registreringen for å få bibliotekkort hos Deichman, men ettersom bibliotekene har stengt er ikke det mulig. Hvis du ikke har bibliotekkort fra før og ønsker å få tilgang til det digitale tilbudet vårt, så har vi laget en midlertidig løsning:

Hvis du ikke får registrert deg, kan det være at du allerede er registrert som låner på Deichman, eller at du har bibliotekkort på et annet bibliotek i Norge. Send oss en melding i kontaktskjemaet på våre nettsider (deichman.no/kontakt-oss), så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

Hvis du vet at du har bibliotekkort fra et annet bibliotek enn Deichman, eksempelvis i en annen by i Norge, er det fint om du oppgir bibliotekkortnummeret ditt når du kontakter oss. Det finner du på bibliotekkortet ditt, nummeret starter med N00.

Filmbib og eBokBib fungerer ikke selv om jeg logger inn med bibliotekkortnummer og pin. Hva gjør jeg?
  1. Logg deg inn på Min side på Deichman.no
  2. Endre pinkoden din
  3. Vent 24 timer og forsøk å logge deg inn på Filmbib og eBokBib igjen med den nye pinkoden din.
Jeg klarer ikke å logge inn på eBokBib med mobiltelefonnummeret mitt. Hva gjør jeg?

For å bruke eBokBib må du logge deg inn med bibliotekortnummer og PIN.

Hvor finner jeg bibliotekkortnummeret mitt?

Bibliotekkortnummeret finner du på baksiden av bibliotekkortet ditt. Det begynner alltid med N00 (N - null - null). Du kan også finne bibliotekkortnummeret ved å logge deg inn på Min side på deichman.no, se under fanen "Profil".

Jeg har glemt PIN-koden min. Hvordan kan jeg få en ny?

NB! Dette fungerer ikke dersom e-postadressen din er tilknyttet flere lånere. I så fall må du ta kontakt med oss via kontaktskjemaet på nettsidene våre, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

Hvorfor må jeg på venteliste for å få tilgang til e-bok og e-lydbok?

Akkurat som vi med papirbøkene har vi et begrenset opplag tilgjengelig for utlån når det gjelder e-bøker og e-lydbøker. Vi betaler for hvor mange som på samme tid kan låne en e-bok og en e-lydbok. Det er mye større etterspørsel etter e-bøker og e-lydbøker nå som bibliotekene holder stengt, så for å utvide tilbudet har vi brukt mer penger enn normalt for å øke antall titler og antall samtidige utlån per bok for at enda flere av dere skal få låne e-bøker og e-lydbøker.

Er det trygt å håndtere biblioteksbøker med tanke på smitte?

Vi spurte Folkehelseinstituttet før vi stengte, og de svarte: «Dette regner vi ikke innebærer en risiko og hansker er unødvendig. Det viktigste for de som jobber på bibliotek er god håndhygiene.» Så les i vei, og fortsett å vaske hendene grundig.

Hvorfor åpner ikke Deichman Bjørvika som planlagt 28. mars?

Helse og sikkerhet går foran alt. Vi avventer situasjonen rundt koronautbruddet før vi setter en ny dato for åpning, og finner ut hva slags åpningsprogram vi vil kunne gjennomføre. I første omgang har vi utsatt åpningen til etter påsken 2020.

Jeg har lånt en bok og fristen er gått ut. Hva gjør jeg?

Du kan bare beholde det du har lånt. Vi har forlenget fristen for alle lån til 15. april, i første omgang.

Ingen får purregebyr for lån som skulle vært innlevert mens bibliotekene er stengt. Det er ca. 160 000 medier som er lånt ut.

Hva skjer når eBokBib opphører 1. april?

Deichman går fra 1. april over til å bruke Allbok som ny app for e-bøker og e-lydbøker. Allbok gir deg et større tilbud av både e-bøker og e-lydbøker som du kan låne. Allbok erstatter den gamle appen eBokBib, men du kan fremdeles lese ferdig det du har lånt på eBokBib. Bestillinger som du har gjort på eBokBib, blir automatisk overført til Allbok.