Samtale og debatt
Klassikeren: 'Elskede' av Toni Morrison
'Elskede' av nobelprisvinner Toni Morrison er en av hennes mest voldsomme bøker. Barnedrap, slaveri og spøkelser. Hva sier romanen om Amerika i dag?
Toni Morrison er en bauta innenfor amerikansk litteratur. Hun vant Nobelprisen i litteratur i 1993, og da Morrison døde i 2019 etterlot hun seg et fantastisk forfatterskap som kretser rundt svart identitet, rasespørsmål, Amerika og vennskap mellom kvinner. Med en uforglemmelig prosa etterlater hun seg dype inntrykk hos leseren, og hennes mest kjente roman 'Elskede' er intet unntak.
'Elskede' finner sted etter den amerikanske borgerkrigen og er sterkt inspirert av den virkelige historien om en afrikansk-amerikansk slave som rømte fra slaveriet og kom seg til en av de frie statene. Da hun ble tatt til fange tok hun livet av sitt eget barn for at barnet skulle slippe livet som slave. I Morrisons roman kommer det drepte barnet tilbake i form av et spøkelse som vokser seg større og større. Forfatteren undersøker Amerikas blodige historie gjennom hovedpersonen Sethe og hennes erfaringer. Hva kan vi lære av denne boken i dag? Kan den hjelpe oss til å forstå utviklingen i et enda mer betent og polarisert USA? Hva sier den om den svarte identiteten? Og hvorfor er den så viktig?
'Elskede' utkom for første gang i 1987 og er oversatt til norsk av Mona Lange. Romanen vant Pulitzerprisen samme år, og er filmatisert med Oprah Winfrey i en av rollene.
Praktisk info
Det er helt gratis å være med, men på grunn av begrenset kapasitet må du ha billett på forhånd. Billettene slippes to uker før samtalen, kl 08.00 om morgenen.
Får du ikke brukt billettene dine ber vi deg om å gi oss beskjed på formidling@deichman.no.
Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår facebook-side, Deichman Bjørvika.
Det er begrenset antall plasser på alle våre arrangement, for at det skal være trygt for alle og god plass. Alle som deltar må ha billett så vi har kontroll på hvem som deltar ved eventuell smittesporing.
- Hold deg hjemme ved luftveissymptomer eller om du sitter i karantene.
- Husk å holde minst 1 meters avstand til andre lånere og til våre medarbeidere.
- Praktiser god hånd- og hostehygiene.
Helsa og sikkerheten til våre lånere og medarbeidere har høyeste prioritet, og vi har derfor innført flere tiltak i samråd med smittevernoverlegen i Oslo.
Om bidragsyterne
Kaja Schjerven Mollerin er prisbelønt kritiker og forfatter, med en doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun er tidligere redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet og er redaksjonsmedlem i Agora. Blant Schjerven Mollerins utgivelser finner vi samtaleboken 'Vigdis, del for del', antologien 'Handke-debatten' (sammen med Henning Hagerup) og senest 'Historien om Mor Godhjerta, om Jan Erik Volds diktsamling Mor Godhjerta'. Kritikeren har i tillegg intervjuet Toni Morrison for Klassekampen, holdt flere foredrag og deltatt i samtaler om Morrisons forfatterskap.
Camille jobber som konsulent på Deichman Holmlia. Hun er utdannet pedagog ved Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet som lærer i bydel Alna. I tillegg er hun skribent, aktivist og selverklært feminist. Hun har skrevet kronikker og artikler som har blitt publisert i blant annet kvinnebloggen Maddam, FeTT, Samora, VG og Dagbladet. Hun har vært både paneldeltaker og moderator på samtlige debatter i regi av blant annet African Student Association, VOKS tidsskrift og KÅKÅ kverulantkatedralen i Stavanger. Med mange kulturelle identiteter i sekken brenner Camille for temaer som er inkludering, mangfold, identitet og interseksjonalitet.
Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitet i Oslo og han sier selv at han ikke har oversikt over hvor mange publikasjoner han faktisk har på samvittigheten. Hylland Eriksen er en velkjent stemme i den offentlige debatten, populær skribent og en av våre mest anerkjente intellektuelle. Identitetspolitikk, etnisitet, nasjonalisering, globalisering og klima er blant temaene professoren jobber med, og han har ledet diverse forskningsprosjekter og mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeide. I Morgenbladet kan vi nyte hans faste spalte Hyllands bokhylle og det kommer kanskje ikke som en overraskelse at Hylland Eriksen også er dypt engasjert i skjønnlitteraturen.
Toni Morrisons bøker ()