12 måneder, 12 klassikere

Mange har tenkt at det hadde vært så fint å lese flere klassikere. Hver måned i 2021 vil vi foreslå to klassikere; én norsk og én oversatt. Du kan lese en av dem eller begge, det velger du selv.


Informasjon

Når du har lest en bok ferdig setter du et kryss i et skjema (finnes digitalt på Facebook eller i papirform på biblioteket). Alle som har minst 6 kryss på skjemaet og leverer det inn til oss ved utgangen av året, er med i trekningen av noen små, trivelige premier.

Også har vi lyst til å avslutte leseåret med kake til alle og et staselig forfatterbesøk.

Følg med på Facebook-siden vår eller på utstillingshylla i biblioteket for månedens utvalgte bøker!

Mai

Månedens norske klassiker: Jenny av Sigrid Undset (1911)

Tre norske forfattere har (foreløpig) mottatt nobelprisen i litteratur. En av dem er Sigrid Undset. Det er klart vi både vil og må ha med dikterdronningen i leseutfordringen!

Men med hvilken bok?, spurte vi oss selv. Skulle vi reise nordover til Gudbrandsdalen eller sørover til Roma? Kristin eller Jenny? Historisk eller samtid? Et vanskelig valg. Men det blir Jenny denne gang.

Jenny er Undsets gjennombruddsverk og en av hennes første samtidsromaner. En roman om kvinners følelser og seksualitet, om deres drømmer og muligheter. En roman som har vært lest og diskutert i over hundre år. Nå er det vår tur. Vi håper dere vil lese Jenny med oss, enten det blir som repetisjon eller om du møter henne for første gang.

Frem til nå har vi i «12 måneder, 12 klassikere» holdt oss nesten bare i Europa. Men siden vi kom oss til USA med Poe i april kan vi kanskje bli der litt til? Hva med en tur til selveste Big Apple?

Hør her på denne åpningssetningen: «Det var en underlig, lummer sommer, den sommeren de sendte ekteparet Rosenberg til den elektriske stol, og jeg visste ikke hva jeg gjorde i New York.»

Stemningen er satt. Lyst til å lese videre? Gjør det!

Månedens oversatte klassiker: Glassklokken av Sylvia Plath (1963)

Sylvia Plath ble bare 30 år.

Glassklokken kom ut få måneder etter at hun tok sitt eget liv, og da under pseudonymet Victoria Lucas. Først i 1967 ble den gitt ut under hennes eget navn. Sylvia Plath etterlot seg mange upubliserte tekster, flere av dem er senere blitt gitt ut, blant annet hennes dagbøker. Plath slet med alvorlig depresjon store deler av livet, og Glassklokken har biografiske trekk fra forfatterens eget liv. Sylvia Plath er for mange et ikon, og Glassklokken har fått kultstatus.

Derfor: Vi er svært glade for å kunne tilby dere nettopp denne klassikeren i mai måned. God bok!

Andre bøker av Sigrid Undset ()

    Andre bøker av Sylvia Plath ()