Brukerveiledning 3D-skrivere
Med en 3D-skriver kan du lage alt fra små leker til mer avanserte maskiner og prototyper. Her er det nesten kun kreativiteten som setter grenser.
Bruken av 3D-skriverne er gratis, og det er kun tillatt med én maskin per person. Maks printetid er innenfor bookbar tid pr. dag. Utstyret er selvbetjent, men vi hjelper deg om vi har tid. Barn under 12 år må ha med seg en voksen (18+).
Flere av våre biblioteker har 3D-skriver til bruk i biblioteket (se oversikt nederst på siden).
OBS: For booking av Formlabs, se eget punkt under.
Våre 3D-skrivere
Våre 3D-skrivere
Filament
Vi har fem skrivere av typen Ultimaker 2+ Connect. Dette er en ordinær 3D-skriver som benytter seg av filament. Skriverens byggvolum er 223 x 220 x 204 mm, og alle er satt med dyse 0.4. På disse har du kun anledning til å benytte PLA-filament.
I tillegg får du tilgang til datamaskin med Ultimaker Cura installert, samt Tinkercad for enkel 3D-modellering og Thingiverse om du ønsker ferdige modeller fra nettbibliotek.
SLA resin
Vi har to Formlabs Form 3 resinskrivere. Fordelen med disse er at de tillater en langt høyere oppløsning enn det man får med standard filament, men dette er også en mer krevende prosess som krever etterarbeid. Våre resinskrivere er tilgjengelig for booking hver tirsdag, og vil gjennomføres sammen med en representant fra Folkeverkstedet.
Steg 1. Booking
For å kunne benytte deg av våre 3D-skrivere må disse bookes på forhånd, og du kan kun booke en maskin av gangen. Hvis du har booket maskin, og likevel ikke har anledning til å møte opp, avbestilles denne via bookingbekreftelsen du mottok per e-post. Møter du ikke opp innen de 15 første minuttene av din booking, frigis denne slik at andre kan benytte seg av tilbudet.
Når du ankommer, velg skriveren du har booket. Nummer på skriver og tidspunkt står i e-postbekreftelsen du har mottatt. Nummeret står oppgitt som "3D-skriver - Ultimaker 2+ Connect ##". Skriverene er nummerert fra 01 til 04, og dette er også oppgitt på selve maskinen.
Steg 2. Kom i gang
Før du kan gå i gang med selve 3D-skrivingen må du ha en 3D-modell. Du kan enten finne ferdige modeller på nett eller modellere selv i et CAD-program..
Modell fra nett
Vi anbefaler MakerBot Thingiverse eller printables, som har en rekke gode og gratis modeller, samt informasjon. Det finnes også mange andre gode ressurser, så vi anbefaler å søke på nett om du ser etter noe spesifikt.
Eksempel på søk hos Thingiverse.com
Enkel nedlasting av .stl-filer for valgt prosjekt
Ønsker du å modellere selv eller gjøre endringer på nedlastet modell finnes det en rekke CAD-programmer å velge blant. Et av de enkleste programmene å komme i gang med er Autodesk TinkerCad, alternativt er også SketchUp enkel i bruk. Om du ønsker et mer avansert og fleksibelt program anbefaler vi Autodesk Fusion 360. Fusion 360 har en del høyere terskel enn TinkerCad og SketchUp, men du får til gjengjeld langt bedre kontroll og flere muligheter. Fusion 360 finnes i gratis versjon for hobbybruk. Denne veiledningen inkluderer ikke guide til modellering, men her også finnes det en rekke gode ressurser og videoer på nett. Andre programmer å vurdere er Blender.
Skjermbilde fra TinkerCad
Skjermbilde fra Fusion 360
Steg 3: Klargjøring
Før din modell er klar for skriveren må den importeres inn i Ultimaker Cura. I dette programmet, kalt en slicer, velger du hvor mange lag modellen din skal bestå av samt en rekke andre innstillinger, som støttestrukturer, innfylling, temperatur, hastighet etc. Om du ønsker å gjøre deg kjent med programmet på forkant, er Ultimaker Cura gratis å laste ned.
OBS! Vi har opplevd at flere ganger når man slicer hjemme, så vil ikke 3D-skriveren vår lese filen. For sikkerhets skyld, ta alltid også med deg .stl-filen du har lagret, slik at vi får gjennført ny slicing hos oss hvis det skulle være feil i filen :)
Last inn din .stl-fil til Ultimaker Cura
Din modell er nå tilgjengelig og du kan rotere og flytte rundt
Grunnleggende innstillinger
OBS! I guiden står nozzle (dyse) på 0.25. Denne skal settes til 0.4, da alle våre 3D-skrivere har samme dyse-størrelse.
Pass på at skriveren står som Ultimaker 2+ Connect, da dette er skriverene vi har hos oss. Hvis man har valgt Ultimaker 2+ eller andre skrivere, vil ikke filen kjøres på skriveren, så om du opplever at din modell ikke skrives ut, sjekk hvilken skriver som er valgt.
Material for våre printere er PLA og nozzle skal være 0.4.
Anbefalte og grunnleggende innstillinger
Avanserte Innstillinger og slicing
Om det er første gang du bruker en slicer anbefaler vi å velge recommended, dette tar hånd om alle grunnleggende innstillinger du trenger til din utskrift. Har du derimot spesifikke ønsker, finnes det også en rekke avanserte valg under valget custom.
Avanserte innstillinger
Del så opp din modell med slice.
Tidsestimat og materialbruk for din utskrift
Se dine valgte innstillinger
Preview av dine lag
Velg hva du ønsker å se
Ønsker du å vite mer om de forskjellige avanserte innstillingene anbefaler vi denne guiden fra Cura, som går gjennom alt fra støttestrukturer (support) til tykkelse på vegger og innfyllingstetthet med mer.
Eksportering og lagring
Etter du er fornøyd med innstillinger og har gått gjennom hvordan modellen blir bygget, er det siste steget å lagre filen i riktig format. Ultimare 2+ Connect bruker .ufp-formatet, da dette inneholder all nødvendig informasjon (inkludert .gcode-fil som er den skriveren leser). Lagre den ferdige filen over på USB-minne. Vi har flere minnepinner tilgjengelig, men du må gjerne ta med egen om du har. Våre skrivere leser kun minner med standard FAT- eller FAT32-formatering, og ikke NTFS, så pass på at din minnepinne har riktig format.
Velg save to disk for å eksportere din modell
Velg et navn du kjenner igjen og lagre i formatet .ufp
Steg 4: 3D-skriving
Du er nå klar til skrive ut din modell, og kan koble minnepinnen til maskinen du har booket.
Ønsker du å bytte fargerull gjøres dette direkte på skriveren. Velg materials og deretter change material fra menyen. Følg skjermen for videre instruksjoner, og pass på at du velger PLA som materiale. Ønsker du mer informasjon om bytte av filament kan du lese denne veiledningen fra Ultimaker.
Koble til USB-minne
Sjekk at de første lagene skrives riktig
Steg 5: Venting
3D-printing tar tid. Tålmodighet er en dyd :)
En halvtime senere ...
En time senere ...
To timer senere!
Vi har et ferdig og funksjonelt produkt :)
Greit å vite
3D-skriving hos oss skal i utgangspunktet være en relativt problemfri prosess, likevel kan det skje ting underveis som gjør at modellen din ikke blir slik du ønsket. Vi anbefaler derfor å sjekke innom med jevne mellomrom, for å kunne ta tak i dette underveis.
Vanlige feil
Feil i utskrift kan skyldes så mangt, men det er noen gjenganger som vi vil gå gjennom her.
Materialet kommer ikke ut
Hvis skriveren skriver i "løse luften", uten at noe filament kommer ut fra dysen, kan det være at dysen er tett eller ikke har høy nok temperatur. Temperatur kan stilles i Cura, og vi anbefaler 220 for våre skrivere. Er dysen tett selv om du har skrudd opp temperaturen, si fra til oss slik at vi enten får rengjort eller byttet dysen.
Hvis dette skjer underveis i utskriften kan det være at filamentet går tomt, har kveilet seg på rullen, eller at det er brudd i materialet.
Første lag løsner
Det er viktig for resten av utskriften at det første laget fester seg godt til byggeplaten. Her bør man holde oppsyn med skriveren til man ser at man får et godt resultat. Vi anbefaler å bruke brim eller raft som adhesion for å få laget til å feste seg. Under ser du eksempler på adhesion.
Brim adhesion
Raft adhesion
Skirt adhesion
En annen grunn til at det første laget løsner, kan være at byggeplaten ikke blir varm nok for din mengde materiale. Dette kan justeres fra Cura ved å øke build plate temperature. For våre skrivere anbefaler vi å ha 70+ grader for første lag.
En siste vanlig grunn er smuss på byggeplaten. Rengjør platen med isopropanel for å fjerne støv og fett.
Hvis ingen av disse stegene utgjør noe forskjell, og første lag likevel løsner eller hoper seg opp kan det være at skriveren må kalibreres. Si fra til oss, slik at vi får ordnet opp.
Modellen kollapser
Hvis du har en modell som ikke klarer å holde seg selv oppe i løpet av utskriften, kan det være at den mangler støttestrukturer (support). Dette gjelder spesielt for modeller med overheng og deler som ikke har fundament i tidligere lag. Støttestrukturerer settes på i Cura. Under ser du noen eksempler på support.
Line support
Cross support
Zigzag support
Andre problemer kan være for grove masker på innfylling (infill), for tynne vegger rundt eller for høy varme fra platen.
Opplever du store problemer, spør oss gjerne om hjelp.
Øvrige problemer
Det finnes en rekke andre feil som kan skje underveis i en utskrift. Vi anbefaler denne guiden fra Simplyfy3D for å finne vanlige feil.