Deichman - og 22. juli

Deichmans samling har over 100 bøker, filmer, lydbøker og musikk som er utgitt etter terrorangrepet 22. juli 2011. Du finner disse - og oversikt over podkast, bokutstillinger og arrangementer - på denne siden.

Det tidligere hovedbiblioteket vårt, på Hammersborg, ble direkte rammet av bomben. Ingen i biblioteket ble alvorlig skadd, men biblioteket var stengt i lang tid etterpå. Bla ned for å se bilder.


Utgivelser om 22. juli ()

Fra Deichmans samling: Bøker, lydbøker, musikk og filmer etter terrorangrepet. De fleste kan du låne med deg hjem - eller lese i biblioteket.

  Arrangement

  Iril Myrvang Gjørv var 17 år og overlevde Utøya. Hør henne i samtale med Maja Gudim Burheim, journalist, historiker og seniorrådgiver i 22. juli-senteret. Maja er født og oppvokst på Holmlia.

  Tid: 22. juli 2021 kl. 13-14, Holmlia.

  Podkast fra Deichman

  Å skrive etter katastrofen

  «Alle ord er brukt opp», sa Kong Harald. «Vi må lære oss norsk på nytt», skrev Frode Grytten. Likevel vet vi at det ble både skrevet, sunget og snakket for å trøste, begripe og bearbeide. Men hvordan finne et språk, når de kjente ordene ikke lenger strekker til? Er det forskjell på å nærme seg det ubegripelige gjennom skjønnlitteraturen, sammenlignet med hva sakprosaen kan tilby?

  Brit Bildøen og Aage Borchgrevink er to forfattere som begge har skrevet i etterdønningene av 22. juli. Hvordan fant de frem til «det rette» språket? Hvilke hensyn måtte de ta overfor overlevende og pårørende, og samfunnet for øvrig? Hvilke historie har de ønsket å tilby leserne? Og ville de skrevet andre bøker i dag?

  Pernille fra Deichman Majorstuen og Malene fra Deichman Bjerke har funnet frem bøker de liker, om død og sorg, for barn fra seks til tolv år.

  Sorg er noe av det vanskeligste vi opplever i livet, og litteratur kan hjelpe oss å bedre til å forstå det som ikke er til å fatte. Å snakke om direkte om sorg kan i noen tilfeller være for tidlig eller for tøft, og vi kan trenge omveier for å komme oss videre.

  Det finnes mange bøker og bildebøker for barn, som kan gjøre det lettere å finne en vei som er trygg nok og som gir ord, mening og trøst- om du er barn eller voksen.

  Deichman foreldre/Lesekoden kommer denne uken med to episoder som tar for seg disse bøkene.

  Utstillinger i bibliotekene

  Fra samlingen vår

  Flere av bibliotekene har egne utstillinger av bøker som handler om eller relaterer seg til 22. juli 2011. Alt kan du låne selvsagt.

  Fra Deichman Holmlia.

  Fra Deichman Tøyen.

  Fra Deichman Røa.

  Fra Deichman Bjørvika.

  Stillemarkering

  22. juli klokken 19 skal rådhusklokkene slå 77 slag til minne om terrorofrene, og deretter spille Nordahl Griegs «Til ungdommen».

  Deichman Bjørvika, som er det eneste biblioteket vårt som er åpent da, oppfordrer alle lånerne til å vise respekt og være stille da.

  Sitatet som traff så mange

  «Om én mann kan skape så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan skape sammen»
  - Twitter, Helle Gannestad, 23. juli 2011

  Bilder fra Deichman 22. juli

  Deichman Hovedbiblioteket på Hammersborg: Inngangspartiet ble blåst inn da bomben smalt i Regjeringskvartalet.

  Ingen inne i biblioteket ble alvorlig skadd heldigvis da bomben gikk av et par hundre meter unna.

  I dagene etterpå ble det lagt ut roser i Oslo.

  Etter bombeangrepet var biblioteket stengt i over to måneder (gjenåpnet 10. oktober kl. 10).

  NOU 2012:14 Rapport fra 22.julikommisjonen. Øyenvitne som kom ned fra Deichman.

  Anbefalt lesning

  Fra romaner til dokumentarer.

  Bøker som er skrevet for å fortelle, forklare og drøfte tragedien som rammet Oslo, Utøya og Norge 22. juli 2011.