Deilige boller!
Dagene blir lengre, sola skinner - for en god unnskyldning til å bake noen deilige, fylte fastelavnsboller og nyte dem i solveggen! Ellers er de fine å spise året rundt - og i ukens #hjemmebibliotek viser vi deg hvordan :)
Du trenger:

- blandebolle
- målebeger
- kjele (liten)
- sleiv eller slikkepott
- pensel
- visp eller mikser
- vanlig kniv og skje
- kjøkkenhåndkle
- stekebrett + bakepapir
- evt. kjøkkenvekt

- 100 g smør (bruk merking på smørpapiret hvis du ikke har kjøkkenvekt)
- 1 dl sukker
- 3,5 dl melk
- 1 pakke tørrgjær
- 1 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- ca. 9 dl/500 g siktet hvetemel
- 1 egg (til pensling

- 3 dl kremfløte
- vaniljesuker
- syltetøy (f.eks bringebær)
Lag bolledeigen!

Mål opp melet, og ha bakepulver og kardemomme oppå. Bruk fingeren for å blande dem litt sammen.

Smelt smøret i en kjele på lav varme. Mål opp sukker og melk, og bland dem i den store blandebollen. Ha det varme smøret oppi melkeblandingen og rør litt.

Nå kommer melet! Start med å blande inn ca. halvparten av melet med en sleiv eller slikkepott. Så ha i litt etter litt, til du får en deig som er glatt og ikke klissete. Det er lettest hvis du legger bort slikkepotten etter en stund, og elter med hendene.

Når deigen er god og ikke klissete å ta på, former du den til en stor ball. Dekk blandebollen med plastfolie eller kjøkkenhåndkle, og la deigen stå og heve i en lun plass i ca. en halvtime. Baderomsgulvet er topp hvis du har varmekabler!
Stekings!

Etter den halvtimen elter du deigen slik at den er cirka like stor som før. Del opp deigklumpen i cirka like store deler. Vi gikk for 16 passe små boller og delte opp deigen i 8 “kakebiter” som vi delte på to igjen, men du kan også lage 8 eller 12 store boller hvis du har lyst!
Trill deigbitene mellom hendene for å få runde boller, og sett dem på bakepapir på et stekebrett. Legg kjøkkenhåndkleet over dem, og la dem etterheve i 10-15 min mens du varmer opp ovnen til 250 grader.

Når ovnen er varm, blander du egget med bittelitt vann, og pensler bollene med blandingen. Det gjør dem blanke og skinnende! Sett dem midt i ovnen og stek dem i 7-12 minutter ved 250 grader, til de er gyllenbrune. La dem kjøle av litt.
Fyll bollene!

Mens du venter, vasker du blandebollen og bruker den til å vispe krem i, enten med en visp eller med en mikser. Smak til kremen med vaniljesukker, og sett den i kjøleskapet mens du venter på bollene.

Når bollene er avkjølt nok til at du kan ta på dem, skjærer du dem i to som et rundstykke. Smør den nedre halvdelen med syltetøy, og legg en god klask med krem oppå. Sett på lokket og dryss med litt vaniljesukker. Mmmm!