Disse møter du på skaperfestivalen

Bli kjent med alle de kreative folka og prosjektene du får møte på Oslo skaperfestival i år. Du finner de fleste av dem i Kringsjå, utkragningen fra 4. til 5. etasje i biblioteket.

Lista er alfabetisk.


Bendiks oppfinnelser

Bendik Sægrov-Sorte har forvandlet en helt vanlig trimsykkel til en unik spillopplevelse. Med god gjenbruk, pneumatikk, pythonkode og mikrokontrollere blir dette en gamingsessions du aldri har sett maken til. På Oslo skaperfestival er det din tur å prøve gamertrimsykkelen!

Foto: Bendik Sægrov-Sorte

Bitraf

Bitraf er et Skaperverksted i Oslo med 1200m2 lokaler langs Akerselva. Vi har egne verksteder for å jobbe med elektronikk, tre/plast, metall, laserkutting, tekstil, kjemi, biologi, SMD/SMT prototyping og mye mer. Bitraf har rundt 300 medlemmer og litt over 50 av disse har kontor på Bitraf.

På Oslo Skaperfestival stiller de ut ting som er laget av medlemmene både i jobb og privat sammenheng.

Foto: Bitraf

BRÅK

Hva er det egentlig som lager DEN lyden du hører på favorittlåten din? Og hvem lager den? Og hvordan kan du lage din helt egen lyd? Dette (og mer) finner du ut om du stikker innom BRÅK.

Foto: Torje Aambø

Duggfriske

Med bakteriell cellulose spunnet av bakteriekulturen i den japanske fermenterte teen som kalles Kombucha, lager Kristin Sunde enestående materialer. Med det laget hun klær, vesker og smykker. Dette er et unikt materiale som kan minne om lær, men som har andre bruksområder og egenskaper. På Oslo skaperfestival kan du få se og kjenne på det selv.

Foto: Kristin Sunde

Elektronisk blåseinstrument og lydsyntese

Hør den elektroniske saksofonen Thomas Combriat har laget. Med synthesizere og arduino-komponenter skaper han et unikt digitalt lydbilde.

Til daglig jobber Thomas med fysikk på Universitetet I Oslo, men på fritiden elsker han å mekke på innebygde, elektroniske musikalske komponenter.

Foto: Thomas Combriat

Elvebakken videregående skole

Vi er Elvebakkens skaperverksted! Vi har faget teknologi og forskningslære og bruker skaperverkstedet så mye vi kan, også til elevlaget, som er en studentorganisasjon for elever som liker å holde på med skaperverksted i skole- og fritiden. Vi viser det vi har laget, forteller om hvordan det er å være elev på skolen og har kanskje med noen overraskelser. Vi sees!

Foto: Harald Zeigler

Fargefoto på elektronisk papir

Kim Øyhus er sivilingeniør i fysikk og maker. Han har fått elektronisk papir til å vise fargefoto. Elektronisk papir er skjermer som ikke bruker strøm, og som blant annet brukes til prislapper i butikker og leseplater, som Kindle og Remarkable2. Disse har bare vært i svart-hvitt.

Kim har også laget et kamera som tar bilder med lyd i stedet for lys. Kom innom og se!

Foto: Kim Øyhus

Folkeverkstedet

I Deichmans eget Folkeverksted får du muligheten til å leke deg i AR (augmented reality). Med mixed reality (MR) i Meta Quest 3-briller kombineres ekte omgivelser med digital interaksjon.

Denne helgen inviterer vi deg til å prøve et spill laget for å bli opplevd i Folkeverkstedet. Spillet går ut på å slokke flammer og redde Deichmans bøker fra å bli til aske.

Foto: August Volden Skara

Imagine to Float - Nico Ibaceta

Med et byggesett kan du lage din egen kajakk. På Oslo skaperfestival kan du få prøve selv!

Med ramme av tre og et skinntrekk gir dette unike muligheter til å bygge helt uten verktøy. Den kan settes sammen hvor som helst, i garasjen, på stranda, hytta eller til og med på biblioteket. Ta med deg noen du vil dele turen med, og nyt opplevelsen av å flyte i en helt unik kajakk.

Foto: Erik Thallaug

Lumos Redesign - Karl Henriksen

Lumos Redesign viser frem sine fantasifulle kreasjoner. Du får kanskje prøve en snål maskin, og høre mer om hvordan den er laget.

Til daglig er Karl Henriksen, det kreative hodet bak Lumos Redesign, ingeniør i oljebransjen. Men med en utagerende fascinasjon for gammel ingeniørkunst og estetikk driver han kjellerforetaket Lumos på kveldstid. Med det har han ambisjoner om kreativt, uventet og gøyalt redesign og oppsirkulering av brukt og gammelt.

Foto: Karl Henriksen

Lær Kidsa Koding

Lær Kidsa Koding en frivillig bevegelse som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet.

Kom innom for å prøve programmering, morsomme fjernstyrte biler og lære om våre kodeklubber!

Foto: Lær Kidsa Koding

Løten skaperverksted

På Løten skaperverksted kan du bli med på en reise der du kan forme nye idéer med erfarne hender og moderne maskiner. Her er kreativiteten grenseløs og mulighetene uendelige. Vi tror på styrken i å dele erfaringer, dyrke ny kunnskap og skape forbindelser som varer livet ut.

Uansett om du er en erfaren håndverker, en nysgjerrig nybegynner eller bare ønsker å dele en historie eller to, er du hjertelig velkommen. Alder er bare et tall her – det viktigste er din lidenskap og ditt ønske om å utforske. Så hvorfor ikke stikke innom, ta en kaffe, la kreativiteten flyte fritt, og bli en del av vårt pulserende skaperverksted?

Vi har sy-lab, cosplay-workshop, kodeklubb, robotklubb, 3D-printerlab, VR-briller, elektrolab, vinylkutter, og mye, mye mer.

På Oslo Skaperfestival skal vi vise frem noe av det som er laget her, kanskje får du til og med muligheten til å teste noe av det også.

Foto: Løten skaperverksted

Maling og kalligrafi - AimArt

Velkommen til en verden av kreativitet!

Bli med meg, Aima 10 år, på en spennende reise inn i kunstens magiske univers. Jeg vil dele en skattekiste av malingsteknikker, tips og triks som gjør maling både enklere og enda morsommere. Sammen vil vi utforske hvordan kunsten kan gi deg en fantastisk følelse av ro og inspirere deg til å gripe penselen og skape dine egne mesterverk.

Foto: Privat

MakeKit

MakeKit er Norges eneste produsent av tilbehør og læremidler til micro:bit. Alle byggesettene blir produsert i de tidligere lokalene til Tanberg Radiofabrikk og Norsk Data, de er skapervennlige, reparerbare og bærekraftige.

Vi står for mestring, skaperglede og engasjement!

Foto: MakeKit

Mike's kreasjoner

Mike Stokka-Troxel har et kreativt hode og få begrensninger. Han leder kulisseverkstedet ved Kilden teater- og konserthus. Han liker å arbeide i store format, og til Oslo skaperfestival tar han med seg noen spektakulære interaktive installasjoner. Utenfor biblioteket får du oppleve «Color Bath» og «The BUG». Og skulle du se noen fargerike, hårete monstre på festivalen er også disse Mike sine påfunn.

Foto: Mike Stokka-Troxel

Miniatyrtivoli

Opplev det fargesprakende, vidunderlige miniatyrtivoliet Terje Brynhildsen har lagd.

Nerdforge

Martina og Hans Jørgen fra Youtube-kanalen Nerdforge har stilt opp på Oslo skaperfestival i flere omganger. De har vokst fra å være store Youtubere til å bli megastore Youtubere med nærmere 3 millioner følgere. På instagram og Youtube m.m. får vi følge deres prosess fra ide til ferdige prosjekt.

Å se dette utfolde seg er fascinerende og inspirerende, vi skulle bare ønske at vi kunne sett noen av disse modellene på nært hold og ikke bare den lille skjermen… Gjett hva du kan i år!

Tar du turen til Oslo skaperfestival vil du være en av de heldige som får oppleve akkurat det. Nerdforge har latt oss få plukke ut noen favoritter som vi stiller ut og du kan se de fra alle mulige vinkler.

Ikke bare får vi se modellene de har laget, Martina og Hans Jørgen tar turen til Deichman Bjørvika på lørdag, så kanskje du ser dem og får sagt hei, de gleder seg i hvert fall.

Foto: Privat

Norsk Radio Relæ Liga

Amatørradio er en hobby som spenner fra klassisk morse-telegrafi til moderne satellittkommunikasjon. Med radioamatørlisens har du lov til å bygge dine egne sendere og kommunisere verden rundt, uavhengig av internett. Du lærer masse om hvordan teknologien rundt oss fungerer, og blir med i et hyggelig miljø.

På Oslo skaperfestival viser vi deg hvordan du kan få radioamatørlisens og prøve selv. Hos Norsk Radio Relæ Liga får du også prøve å kommunisere med morse og lage et lite morseapparat.

Foto: Henning Theodorsen, LA3NGA

OsloMet Makerspace

OsloMet Makerspace er et fellesverksted for studenter og ansatte ved OsloMet. Her samles mennesker på tvers av studier og fagområder for å jobbe med ulike prosjekter. Vi er lidenskapelig opptatt av Making, og ønsker at flest mulig skal få ta del i dette. Derfor tilbyr vi kursing og veiledning til alle våre studenter og ansatte, i blant annet laserkutting, vinylkutting, 3D-printing og CNC, for å nevne noe. På Oslo skaperfestival viser vi frem noen av maskinene vi har på makerspace, og diverse eksempler på hva som har blitt laget med disse.

Foto: OsloMet

Plastfabrikken

Når du besøker Plastfabrikken, vil du få se hvordan plast kan kvernes til granulat og støpes om til nye produkter. Til nå har vi laget skåler, nøkkelringer, blomsterpotter, perler og sjakkbrikker sammen med Oslofolk i alle aldre.

Plastfabrikken er et toårig formidlingsprosjekt som knytter mennesker og hav sammen. Plastfabrikken fungerer som et pop-up formidlingsverksted med fokus på marin forsøpling og sirkulærøkonomi. Vi forteller hvorfor vi bør ta vare på havet og hvordan det kan gjøres.

Ved å vise det utrolige potensialet som finnes i brukt plast, vil vi gjøre deg mer bevisst ditt eget plastforbruk. Vi vil inspirerer til å utforske mulighetene i plastsøppel, og oppfordrer deg til å velge produkter laget av resirkulerte materialer når dette er et alternativ.

Foto: Plastfabrikken

Prototype Bonanza

Studenter fra Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo vil vise frem og teste sine prototyper på besøkere til Oslo skaperfestival. Du får et innblikk i hvordan de bygger og utvikler sine ideer fra røffe skisser til mindre røffe skisser. Å få testet det du har laget er en stor del av prosessen og de gleder seg til å se hva festivalbesøkerene tenker og ikke minst forstår av det de har laget.

Studentene har jobbet i 2 uker, som er starten på et større prosjekt som skal ende i designet av et Escape Room. Daniel Eugene Lacey-McDermott, Captain Credible, har veiledet i dette prosjektet.

Foto: Privat

Skinn og lær med Juan Ramirez

Juan er en leatherman og lager vesker, belter og masse andre ting i skinn. Han syr både for hånd og med maskin. Han jobber også med metall og andre materialer for å skape unike objekter. På Oslo skaperfestival kan du se noe av det Juan lager.

Foto: Roberto Di Trani

Smykker og wearables - Marianna Brilliantova

Smykker er alle former for prydgjenstander på kroppen. De kan lages på mange måter og av mange ulike materialer. Nå gir Marianna Brilliantova deg mulighet til å se hvor ulike smykker kan være.

Noen er laget på tradisjonelt vis, i sølv med håndverktøy og lodding. Noen er håndformet fra ben og perlemor. Noen smykker er laget sammen med Jon Nordby og bruker digital produksjon som 3D-printing, CNC maskinering og laserkutter. Noen av smykkene har LED-lys som utsmykning.

Foto: Marianna Brilliantova

SuperCuber

Tren hjernen til å bli smartere og la dine fingre løse kuber med noen enkle steg!

Gjennom demo får du grunnleggende tips om ulike måter du kan løse kuber på. Bli inspirert og utforsk den magiske verdenen av Rubiks kuber fra 2x2, 3x3 opptil hele 7x7, Pyramix, Megaminx, Maple leaf cube, Gear cube, 3 sided cube, Skewb og Cylinder cube.

Jeg viser frem kubene, og deretter kan du selv få prøve deg. Etterpå deler jeg noen teknikker og steg for å løse dem.

Illustrasjon: Privat

Såpebobler med Teknisk museum

Joachim fra Teknisk museum kommer og lager såpebobler under hele festivalen. Han vil lage store såpebobler utendørs og holde såpeboblebobledemonstrasjoner på stand. På stand vil Joachim vise frem triks med såpebobler og forklare hvordan utstyret er laget, og ikke minst hvordan man lager den beste såpeboblemiksen. Det settes ikke opp egne klokkeslett for de ulike aktivitetene, men ser du en såpeboble, så vet du han er i gang.

Foto: Erik Thallaug

Tekna

Besøk Teknas stand for å leke deg med programmering, perle tallarmbånd, se 3D-printing eller leke med magneter!

Tekna er Norges største fagforening for deg med mastergrad innen teknisk-naturvitenskapelige fag. En av Teknas viktigste oppgaver er å bidra til at flere unge velger en teknologisk eller realfaglig utdanning. Vil du være med å løse fremtidens utfordringer? Det begynner med nysgjerrighet.

Foto: Mikkel Moe, Tekna

Tegnerobot, vplotter - Robert Friberg

Roboten som sakte tegner frem store tegninger.

Foto: Robert Friberg

The Undroid Shell Game – Benjamin Rokseth

Konkurrer mot kunstig intelligens!

Her får du prøve deg på et spill mot maskinen. Samtidig får du også kikke hva som foregår på baksiden av det som omtales som kunstig intelligens. Hva «ser» maskinen?

Lær hvordan ulike algoritmer forsøker å koke ned informasjon til binære datamodeller gjennom et enkelt dataspill. Her kan du kanskje komme litt nærmere å forstå hvorfor det er så fordømt vanskelig å få maskinen til å forstå hva den ser. Og kanskje vil maskinen, i løpet av helgen, klare å gjennomskue noen mennesker!

Illustrasjon: Benjamin Rokseth