Dyrk karse i et egg
Om det er vår, sommer, høst eller vinter - det er jo flott å ha noe i huset som spirer og blir grønn!
Vi har gått klassisk med karsefrø, men hvis du har andre microgreens som du liker på brødskiva gjør sikkert også de seg fint som hår i våre eggehoder :) #hjemmebiblioteket
Du trenger:
- egg
- kjøkkenpapir, evt bomullsdotter
- karsefrø
- vanlig kniv og skje
- en liten bolle
- evt. eggkopper
- papp
- saks
- lim og teip
- sprittusj
- pynt, f.eks plastøyne, piperensere, glitter, fjær
Tøm egget!
Ta et egg og tegn en sirkel rundt tuppen. Ta kniven og bank forsiktig langs sirkelen for å knuse skallet. Skallet kommer til å knuse på begge sider av linjen, så det er lurt å starte litt lengre oppe enn du tror!
Ta av toppen av skallet, og ha eggehvite og plomme i en liten bolle. Hvis du lager flere karseegg kan du lage eggerøre av dem - hvis du bare lager ett karseegg, kan du kanskje lage noen boller, og bruke egget til å pensle dem :)
Skyll egget godt, og tørk det med kjøkkenpapir.
Pynt!
Nå kan du pynte! Vi laget to variasjoner: en kylling og et bartemenneske. Kanskje har du lyst til å lage eggeversjoner av hele familien?
Til bartemennesket tar du en bit med svart papp og bretter den dobbelt. Så klipper du ut en halv bart fra midten, og vipps har du en bart som er lik på begge sider.
Til kyllingen klipper du ut en firkant som du bretter dobbelt. Det blir nebbet. I tillegg klipper du ut to litt avlange vinger. Du kan også lage en hale av papp, eller av fjær. Øynene kan du enten tegne på med sprittusj, eller du limer på plastøyne.
Du kan enten ha eggene i eggekopper, eller du kan lage eggekopper selv av pappstrimler. Til kyllingen laget vi en eng ved å klippe tagger i den ene siden. Til bartemennesket laget vi en skjorte og en sløyfe. Surr pappstrimlen til en sirkel som er like stor som egget, og teip eller lim sammen endene.
Dyrk!
Når du er fornøyd med pyntingen, tar du sammenkrøllet tørkepapir, eller noen bomullsdotter, og fyller opp egget med dem. De krymper litt sammen når de blir våte, så gjør det gjerne i flere omganger - litt materiale, litt vann, til du er ca. en halv centimeter under kanten. Hvis du ikke har hatt på vann ennå, gjør det nå. Det er lettest med en skje. Alt av fyllet skal være fuktig!
Ha et godt lag med karsefrø oppå fyllet. Ha på litt mer vann, slik at frøene også er fuktige. Sett eggene en lys og luftig plass (gjerne oppå en tallerken).
Nå gjelder det å følge med! Hold innmaten på eggene fuktig - det er lurt å sjekke om morgenen og om kvelden. Etter noen dager spirer frøene, og eggefigurene dine har en morsom sveis!
Spis!
Karse smaker godt på eggerøre, laks, eller ostesmørbrød!