Friby

Deichman

Oslo er en friby og har vært det siden 2001. En friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, skribent, musiker eller kunstner i opptil to år.


Hvordan fungerer fribyordningen?

Fribyordningen innebærer at den som er forfulgt for sine ytringer kommer seg i trygghet, og at vedkommende sikres ro til å gjenoppta sitt arbeide. Fribyforfatterne representerer de talløse andre forfattere i verden som er forfulgt, fengslet eller for alltid brakt til taushet. Ved å være en friby, tar Oslo ikke bare et viktig standpunkt om å fremme ytringsfrihet, men bidrar også konkret til å hjelpe eller redde et menneske. De norske fribyene forplikter seg til å ta imot en forfulgt forfatter eller kunstner med familie i to år og sørge for bolig og nødvendig livsopphold til dem. I Oslo hjelper NAV dem med å bosette seg i byen, og Deichman bibliotek hjelper dem med å utføre arbeidet sitt, blant annet ved å tilby dem arbeidsplass, IT-utstyr og et profesjonelt nettverk. Hvem står bak ordningen? Fribyene organiseres av den norske organisasjonen ICORN, International Cities of Refuge Network, som har kontor på Sølvberget i Stavanger. Fra og med 2001 gir staten ved Utenriksdepartementet et årlig stipend til hver norske friby. Det skal dekke utgifter forfatterne har i forbindelse med sitt virke. Det er Norsk PEN som administrerer denne ordningen og samtidig har en rådgivnings- og kontaktrolle overfor de aktuelle byene og departementet.

Hvem er fribyforfatterne og -kunstnerne?

Per oktober 2018 er det 73 fribyer og 170 friby-forfattere og -kunstnere i verden. I Norge bor 72 av dem, fordelt på 17 fribyer.

Lenker

Reza Sharifi Boukani

Reza Sharifi Boukani er en iransk-kurdisk journalist og menneskerettighetsforkjemper. Han rapporterer jevnlig til internasjonale medier om henrettelser og brudd på menneskerettighetene i Iran. Han har sittet fengslet i Iran i fire år på grunn av sitt arbeid som journalist og aktivist, og har et aktivt nettverk av informanter i Iran. Ved siden av dette, skriver han på en sakprosabok basert på hans opplevelser under det iranske regimet.

Sommeren 2021 kom han til Norge som Oslos nye Fribyforfatter.

Emmanuel Shokrian

Emmanuel Shokrian er en iransk psykolog og forsker. Han har arbeidet med psykologiske studier og med seksualitet- og kjønnsforskning. Han har skrevet mange bøker og artikler på persisk innen disse fagfeltene. Han stiftet og ledet også en egen organisasjon med tjue ansatte som arbeidet for rettighetene til folk med funksjonshemninger i Iran.

Benyamin Farnam

Benyamin Farnam er en iransk dokumentarfilmskaper som har laget en rekke politiske dokumentarer, musikkvideoer og andre filmatiske produksjoner. Han har arbeidet med mange kinofilmer og produsert film om iranske bahaier (religiøs minoritet). Han har også arbeidet for menneskerettighetsorganisasjoner. Farnam ble forfulgt for sine meninger og flyktet først fra Iran til Tyrkia, før han kom til Norge som fribyforfatter i 2018.

Mahsa Nikan

Mahsa Nikan er en iransk-kurdisk psykolog og forfatter. Hun har skrevet fortellinger for barn. Noen av hennes historier er blitt publisert i det eneste tidsskriftet for moderne barnelitteratur i Iran: «Aroosak Sokhangoo». Nikan utdannet seg innen feltet psykologi og begavede barn ved Azad University of Hamedan. Nikan ble forfulgt for sine politiske meninger. I 2013 ankom hun Norge og var fribyforfatter i Oslo til 2015. Nå arbeider hun ikke lenger kun med barnelitteratur, men også med litteratur for voksne.

Philo Ikonya

Den kenyanske skribenten, journalisten og menneskerettighetsaktivisten Philo Ikonya har en mastergrad i Litteraturvitenskap fra Universitetet i Nairobi og har vært leder for Kenyanske PEN. Ikonya har skrevet artikler for tidsskrifter, nettmagasin og blogger og kritisert den politiske og sosiale situasjonen i Kenya. Hun har også skrevet poesi og romaner, blant andre «Kenya, will you marry me?». Ikonya ble truet og forfulgt for sitt arbeid og sin politiske aktivisme og kan ikke lenger arbeide i Kenya. Hun var fribyforfatter i Oslo fra 2009-2011.

Kosar Fattahi

Kosar Fattahi har bagrunn som journalist og oversetter og er opprinnelig fra den iranske delen av Kurdistan. Han kom til Norge i 2007 som fribyforfatter. Da hadde han levd som frihetsaktivist i eksil siden 1991 og vært overvåket av iranske myndigheter. Fattahi har oversatt flere bøker og jobbet med forbudte politiske aviser og andre magasiner og tidsskrifter i eksil. Han har også erfaring som forlagsredaktør.

Aziz Sangtarash

Aziz Sangtarasher en novelleforfatter, redaktør og poet. Han ble født i Abadan i Iran og studerte litteratur ved Universitetet i Teheran. Forfølgelse og fengsling forhindret Sangtarash fra å fullføre studiene, og hans arbeider ble sensurert av iranske myndigheter. Han var fribyforfatter i Oslo fra 2003-2005. Aziz har skrevet novellesamlingen «Aldri mer» som ble publisert i Iran i 1998. Han har skrevet en rekke teaterstykker, hvorav noen ble satt opp på teaterscener i Iran. Han er også medlem av den iranske forfatterforeningen og Norsk Forfattersentrum. Diktene hans er oversatt til norsk og engelsk og publisert i antologier som «Under samme himmel» og «Instruks i å skrive horedikt». Han arbeider per oktober 2018 med en ny diktsamling.

Soudabeh Alishahi

Soudabeh Alishahi er forfatter og har en fireårig bachelorgrad i lærerutdanning fra Kharmazi University (tidligere Tarbiet Moallem University) i Teheran. Hun startet å skrive som tenåring. Soudabehs første utgivelse i Iran var novellesamlingen «Blå og rød» (originaltittel: «Aabi va Ghermez», 1999). Novellene ble betraktet som kritikk av det eksisterende regimet i Iran. Hun ble truet, arrestert og fradømt rettighetene sine. I 2000 flyktet hun og fikk oppholdstillatelse i Norge som den aller første fribyforfatteren i Oslo. Alishahi har publisert to bøker i Norge, «Midtveis» (2002) og «Smil» (2015), og vært redaktør for to antologier utgitt av Norsk PEN, med tekster skrevet av fribyforfattere i Norge:

«Under samme himmel» (2012) og «Instruks i å skrive horedikt» (2014). Novellesamlingen «Midtveis» kom i 2002 og inneholder elleve historier. De handler om utfordringer og begrensninger kvinner i Iran kan oppleve. Boken vakte oppmerksomhet og fikk gode anmeldelser i Norge. To av novellene ble gjenpublisert i bladet KK og på nettstedet Kvinneguiden. Hun har også skrevet artikler om litteratur blant annet for magasinet Riss, publisert av Universitetet i Trondheim.

Soudabeh Alishahi har vært styremedlem i Norsk PEN i perioden 2010-2016. Hun er blant få utenlandske forfattere som har blitt tatt opp som medlem av Den norske Forfatterforening. I 2015 mottok hun Statens kunstnerstipend. Per oktober 2018 jobber hun med utgivelsen av sin nye roman.