Kurvfletting med gamle aviser

Pål Schønhold

Denne ukens #hjemmeverkstedet passer best for litt større barn: vi skal lage en liten kurv av papir! Synes du det ser litt avansert ut? Hvis du kan lage franske fletter, så klarer du dette!

Det som nesten tar mest tid, er det å brette strimler av avis. Du kan godt brette strimlene en dag og flette en annen dag, eller du kan rett og slett klippe eller kjøpe strimler av papp. Jo færre strimler du bruker, dess mindre blir kurven - og dess fortere går det. Du bestemmer selv hva du har lyst på!

Vi har laget en penneholder med 8 tynne pappstrimler, og en liten kurv med 16 strimler av brettet avispapir. Den er akkurat passe stor til frukt, strikketøy, eller leker. Eller kanskje er den en god plass å samle lue og votter i gangen?


Du trenger:

  • gamle aviser, eller ca. 40 cm lange pappstrimler
  • saks eller rullekniv
  • en neve binders
  • stiftemaskin
  • litt tråd eller ullgarn

Klipp og brett!

Begynn med å lage papirstrimlene. Bruker du papp, klipper du ca. 1.5 cm brede strimler. Bruker du aviser, klipper du remser på ca 6 cm. Brett dem på langs, og så brett dem igjen, slik at strimlene er på ca. 1.5 cm. Bruk utsida av saksen til å få skikkelig skarpe brettekanter.

Hvor mange strimler du trenger er avhengig av hvor stor kurv du har lyst til å flette. Vi har gått for 16 strimler for aviskurven (8 i hver retning), og 8 for penneholderen (4 i hver retning). Bare pass på at du har et partall i hver retning.

Begynn å flette!

Begynn å flette! Legg halvparten av strimlene dine ved siden av hverandre på bordet. Begynn i midten, og vev resten av strimlene gjennom på tvers. Over og under, og så motsatt på den neste, til alle strimler er brukt opp. Dette blir bunnen!

Hvis du vil kan du veve en tråd rundt utkanten av bunnen. Det gjør det litt lettere å flette oppover, men hvis du ikke har tråd for hånd går det helt fint uten.

Nå blir det spennende! Ta remsene som stikker ut på en side av bunnen. Begynn med de midterste to, og kryss dem over hverandre mot midten. Ta en og en fra sidene og begynn å flette, til alle remsene på den siden er flettet til en trekant. Vær nøye med å fortsette over/under-mønsteret fra bunnen.

Sett en binders på toppen for å holde ting på plass. Vevet kan godt være litt løst - du kan stramme opp etterpå.

Gjenta flettingen med de tre andre sidene. Etter hvert ser det skikkelig rotete ut. Det er sånn du vet at du er på riktig vei!

Kurven tar form!

Snu et rotete hjørne mot deg og flett sammen strimlene som kommer fra høyre og venstre. Prøv å dytte dem mot tråden/kanten av bunnen.

Når du har flettet opp alle fire hjørner kan du begynne å stramme opp. Det gjør du ved å trekke forsiktig i strimlene. Det er lurt å ha en liten haug med binders liggende ved! Hjørnene fra bunnen skal trekke seg litt oppover på sidene.

Akkurat her må man være litt tålmodig, så sett på musikk eller fortell en historie mens du lar hendene danse!

Lag kanten!

Når du er fornøyd med høyden på kurven, lager du kanten. Fjern bindersen på ett strimlepar. Så bretter du begge strimler innover mot innsiden av kurven - først den som ligger ytterst, så den som ligger innerst. Sett på binders igjen, og fortsett rundt kurven. Det gjør ingenting hvis strimlene er litt lange.

Når du er fornøyd med høyden på kurven, lager du kanten. Fjern bindersen på ett strimlepar. Så bretter du begge strimler innover mot innsiden av kurven - først den som ligger ytterst, så den som ligger innerst. Sett på binders igjen, og fortsett rundt kurven. Det gjør ingenting hvis strimlene er litt lange.

Ferdig!