Medborger – en antirasistisk leseliste

Plakat: Jibril Lateef

Deichman Grünerløkka løfter den antirasistiske fanen. Vi går til bøkene for å lære hvordan vi kan jobbe mot rasisme i samfunnet vårt, og ikke minst for å oppdage og gjenoppdage god litteratur.

Samtalene blir lagt ut som Deichman-podkaster etter arrangementene.

Følg med på nettsidene våre og på Facebook for å se programmet utover høsten og vinteren.


Program

Høsten 2021

Tidligere arrangementer i serien

III

Onsdag 8. desember: Etter rosetogene – 22. juli og det farlige hatet

Rune Berglund Steen i samtale med Gaute Børstad Skjervø og Ammal Haj.

22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF. 'Etter rosetogene – 22. juli og det farlige hatet' er hans fortelling om å bli rammet av det blodigste terrorangrepet i nordisk historie etter andre verdenskrig. Boken er også et personlig og politisk essay om å gjøre et nytt land til hjemmet sitt, om sammenhengen mellom ord og handling, og om hva rasismen gjør med oss.

Rune Berglund Steen er tidligere leder i Antirasistisk senter og forfatter. Seneste bøker: 'Solidaritet nå – et kampskrift for mennesker på flukt', Forlaget Manifest 2021 (sakprosa) og 'Europa, din vinge og storm', Oktober 2020 (dikt).

Gaute Børstad Skjervø er nestleder i AUF. Han overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.

Ammal A. Haj er leder i Norsk folkehjelp solidaritetsungdom.

II

Onsdag 1. desember: White Fragility av Robin DiAngelo

Ida Evita de Leon i samtale med Kai Andre Sunde og Ingrid Ciakudia.

«White fragility, eller hvit skjørhet om du vil - en elsket og hatet New York Times best seller om moderne antirasisme. En av oss elsker boken, og en av oss misliker den. Kan hvit skjørhet overføres til en norsk kontekst? Er boken problematisk? Har boken bidratt til noe positivt?»

– Ida Evita de Leon

Ida Evita de Leon er samfunnsdebattant og jobber som freelancer innenfor fagfeltene kommunikasjon, psykisk helse, hvithets- og mangfoldskompetanse. Hun er leder av Black History Month.

Ingrid Ciakudia er journalist og aktiv samfunnsdebattant. Hun er initiativtaker og daglig leder i Afro-Norsk Excellence, et initiativ som ønsker å synliggjøre personer med afrikansk bakgrunn i det norske samfunnet.

Kai Sunde har en master i både Historie og Statsvitenskap. Han jobber i dag i Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD).

I

Onsdag 10. november: Absalom, Absalom! av William Faulkner

Mohammed Abdi i samtale med Preben Jordal

«'Absalom, Absalom!' er ikke den første romanen du tenker på når du vil forstå rasismen og antirasismen i vår tid. Men det er en roman som fortsatt er relevant for vår tid på grunn av de spørsmålene den tar opp. Romanen handler om sørstatenes vekst og fall, sett i sammenheng med betente temaer som rase/rasisme, identitet og hvithet. Hovedpersonen er Thomas Sutpens liv og familie. I romanen prøver Faulkner å forklare det man kaller for "Southern heritage", men også hva som er den amerikanske republikkens skapelsesmyte: Hvithet er amerikanskhet og amerikanskhet er hvithet.»

– Mohamed Abdi

Mohamed Abdi er samfunnsdebattant og skribent. Han er også medkurator til utstillingen «Gi meg et navn» på Munchmuseet i 2021.

Preben Jordal er litteraturviter, litteraturkritiker og oversetter. Han var redaktør av Vinduet fra 2015 til 2017 og var fra 2001 til 2008 redaksjonsmedlem i Vagant.