Pinneis av filt

Pål Schønhold

Gleder du deg til sommeren? Sol og is, og mer is? Det er ikke lenge igjen! Mens vi venter på at været blir varmere, hvorfor ikke lage en pinneis som aldri smelter, og som du kan med deg overalt? Disse her er laget av filt og sydd for hånd. En is tar omtrent en time, så det passer best for litt større barn eller som et fellesprosjekt. Hurra for is!


Du trenger

  • vanlig papir
  • biter av filt (nok til to lag)
  • blyant, penn og/eller tusj
  • saks
  • tykk broderi- eller ulltråd
  • spiss synål som passer til tråden

Lag mal i papir!

Hva er din yndlingsis? Tegn det på papiret. 12-13 cm er en ganske passe størrelse til den ferdige isen.

Prøv å se på deg hvilke deler har forskjellige farger, og tegn de bitene for seg selv. Det er lurt å tegne først med blyant slik at du kan leke deg litt, og så tegne én linje med tusj som du kan klippe langs.

Du trenger ikke å tegne sømmonn, men det er flott å ha litt ekstra plass på vafler og pinner, fordi de skal stikkes inn i isen.

Klipp ut formene. Hvis du skal ha bølgete former, kan du også bruke allerede utklipte former som mal og tegne langs kanten.

Klipp formene!

Pål Schønhold

Tegn rundt formen på en filtbit. Legg filtbiten dobbelt, og klipp ut to filtversjoner av hver form.

Snu formene mot hverandre, slik at siden der du tegnet, kommer på innsida senere.

Bare for å ha sagt det: Du trenger ikke å dele opp isen! Jeg synes det er gøy å ha mest mulig farger, men det er ingenting i veien for å ha én kule i vaffelen. Da slipper du å sy sammen flere deler, og bruker bare knapphullsting.

Hva er knappehullssting?

Nå blir det søm!

Knappehull- eller tungesting

Knappehull- eller tungesting

Dette her er knapphullssting! Den heter også tungesting. Hvis du ikke har gjort det før, finnes det masse videoer på Youtube som viser deg hvordan du kan gjøre det. Men kort forklart går det sånn: Du stikker alltid nålen gjennom stoffene fra forsida. Den lange tråden legger du bak nålespissen der den kommer ut, slik at det danner seg en løkke på kanten. Hvis du er venstrehendt som meg, jobber du fra venstre til høyre, og omvendt hvis du er høyrehendt.

Gå rundt kanten på pinnen og/eller vaffelen først. Husk at den skal stikkes inn i isen, så du trenger ikke å ta den øverste kanten, men gå rundt resten av formen med knapphullssting.

Kastesting

Kastesting

Hvis isen består av flere deler, kan du velge mellom to forskjellige sting:

Når du har en rett kant, er det enklest med kastesting. Da legger du de to filtbitene sammen vrang mot vrang, og stikker nålen gjennom dem samtidig. Det gjør du alltid fra samme siden. Pass på at du ikke strammer stingene alt for mye, slik at du får brettet opp bitene etterpå.

Når du har en bølgete kant, er det litt lettere å legge filtbitene på bordet ved siden av hverandre. Du syr gjennom en bit om gangen nedenfra og opp, først på den ene biten, så på den andre.

Sett sammen isen!

Når du har isen ferdig, syr du rundt kanten med knapphullsting. Husk at vaffelen/pinnen skal stikkes inn etterpå. For å vite hvor du skal starte og stoppe, kan du først legge isen på vaffelen, og tegne en liten prikk på hver side av vaffelen/pinnen.

Når du kommer til sluttprikken, setter du inn vaffelen/pinnen. Du fortsetter å sy med knapphullssting, men istedenfor å stikke nålen helt gjennom filten, stikker du den gjennom isen, og det øverste laget fra vaffelen/pinnen - og så ut igjen på samme sida. Når du er ferdig på den ene siden, snur du isen og gjør det samme på andre siden.

Da ble det is til slutt!

Hva skal du bruke den til? Kanskje har du en nøkkelring du kan sy den til? Eller du stikker en lang tråd gjennom toppen, og lage smykke? Eller noe helt annet?

Vi gikk for smykke!