Skeivt kulturår og Oslo Pride på Deichman

Foto: Mats Niklas Brattlie

I år er det 50 år siden sex mellom menn ble lovlig i Norge. Dette er en viktig milepæl i norsk historie som markeres med et skeivt kulturår over hele landet. Deichman er med og feirer retten til å elske hvem man vil med samtaler om LGBTQ+ rettigheter og skeive filmer.

Under Oslo Pride (18.-27. juni) blir vi med på festen! Vi pynter med regnbueflagg og markerer Pride med utstillinger, arrangementer, podkaster, spilleliste og anbefalinger. I hyllene våre finner du også et rikt utvalg litteratur, filmer og musikk av, om og for skeive. Vi hjelper deg gjerne med å finne fram i mylderet!


Arrangementer

Deichman markerer Skeivt kulturår og Pride med flere arrangementer for både voksne og barn.

Pop-up bibliotek på Mini Pride

Deichman vil ha et pop-up bibliotek på Mini Pride på Pride Square (Youngstorget), 18. - 25. juni klokken 12 til 16.30. Det blir proppfullt av kvalitetslesestoff man kan lese på stedet. Det vil også være betjent på visse tidspunkter fra åpningstiden så man kan få svar på spørsmål eller bare slå av en prat. I tillegg er det et frøbibliotek der man kan låne seg frø og stiklinger. Velkommen!

Anbefalt Pride-litteratur

Pride

Feir kjærligheten med skeiv film eller skeiv litteratur! 📚

Gutter som liker gutter, jenter som liker jenter, ulike kjønnsuttrykk og regnbuefamilier. Her er en liste for deg med interesse for skeiv identitet og skeiv kjærlighet.

Litteratur i alle regnbuens farger! 🌈

Uansett om du flagger med regnbue året rundt, eller om du faktisk er litt usikker på hva som egentlig gjemmer seg bak forkortelsen LGBTQIA+ - i juni er det bøker av og om skeive mennesker som gjelder!

Happy and gay! ❤️💛💚💙💜

Skeive bøker der ingen dør og alt blir bra ❤️

Er du lei tunge fortellinger om skam, synd og sykdom? Vil du komme deg bort fra hverdagen, og drømme deg inn i en verden der homofobi er forbigående, venner er lojale, og crushen elsker deg tilbake? Er du på jakt etter morsom fluff som ikke er full av streite? Du har kommet til riktig sted! Her har vi samlet noen bøker og tegneserier med skeive hovedkarakterer og høy feelgood-faktor. De er morsomme, romantiske og spennende - og alt går bra til slutt!

Podkaster

"UTLÅNT TIL..." er en podkast fra Deichman hvor inviterte gjester forteller om en utvalgt bok som har en spesiell plass i livet deres.

I denne episoden snakker Deichmans Nora Norskar Hoel med gjest Sverre Breivik aka Metteson. Han forteller om den unge britiske poeten Andrew McMillan, som med sin bok ‘Physical’ traff Sverre midt i hjertet.

Lytt til episoden på Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts eller Acast her:

Skeiv bokhylle

Foto: Bjørn Tore Grøntvedt. Ella og Astrid var med på åpningen av den skeive bokhylla på Deichman Biblo Tøyen.

På Deichman Biblo Tøyen - biblioteket for deg mellom 10 og 15 år - finnes det en egen bokhylle med skeiv litteratur for barn. Biblioteket er forbeholdt skolene i nærmiljøet på ukedagene, men er helgeåpent for alle barn mellom 10 og 15 år lørdag og søndag kl. 12.00 - 16.00.

Musikk

Deichmans Musikkblogg har funnet de beste låtene som kan passe til Pride-feiringen🎵