Festivalene GroLitt og LittØst feirer litteratur lokalt
Lokalsamfunn gir livet røtter, litteraturen lar livet spire. I høst har Deichman invitert til gratis litteraturfestivaler i Groruddalen og rundt Østensjøvannet.
GroLitt, lokalmiljø, verden og litteratur
− Noe av det mest inspirerende på GroLitt i år, var å se alt det folk her er så interesserte i, sier Asmaa Salim, spesialbibliotekar på Deichman Romsås og festivalsjef for Groruddalen litteraturfestival.
− De bryr seg så dypt om hjemstedet sitt, om Groruddalen, men også om Norges framtid og alt som skjer der ute i verden, i Ukraina, Gaza, USA. I år har temaet for festivalen vår vært flukt, og gjennom de fantastiske gjestene våre har vi kunnet belyse det fra mange spennende vinkler.
Knut Nærum, Sarah Camille Osmundsen og Abid Raja snakket om å bruke litteratur til å sende leserne på reise, Marte Heian-Engdal snakket om sin bok «Et Gaza-liv», og samfunnsgeograf Eilert Berre Ellefsen og forfatter Silje Bekeng-Flemmen snakket om migrasjonsmønstre i Groruddalen.
− Selv satte jeg spesielt stor pris på å få bokbade Kristin Valla om boka «Egne steder», som handler om skrivende kvinner og hvordan de skaper seg rom for å skape, sier Asmaa.
Groruddølingene Zeshan Shakar og Don Martin var også blant festivalens høydepunkter. De snakket med Stovner-ildsjel Åsmund Gylder om boka «Kan du høre byen puste ut», om Groruddalen og om flukt.
Festivalen foregikk fra 28. oktober til 1. november. 22 ulike arrangementer fant sted på alle Deichman-bibliotekene i Groruddalen: Deichman Stovner, Deichman Romsås, Deichman Bjerke, Furuset bibliotek og aktivitetshus, Demo Linderud og Deichman Nordtvet.
− Det var også viktig for oss å ha et godt samarbeid med andre gode krefter i lokalmiljøet, sier Asmaa. – Lokale musikere spilte, og lokale spisesteder stilte med mat. Sånt bidrar til at folk virkelig føler at festivalen vokser ut av Groruddalen de kjenner. Og den tilknytningen, den er både viktig og meningsfull.

Bilder av mor og barn som får matservering - Erik Thallaug
LittØst, mye leseglede
Deichman har arrangert Groruddalen litteraturfestival hvert år siden 2017, men denne høsten var det også duket for en flunkende ny feiring av bøker og lokal leseglede i Oslo. Deichman Bøler, Deichman Oppsal og Deichman Lambertseter gikk sammen om å invitere til litteraturfestivalen LittØst, som fant sted 14. til 16. oktober.
− Navnet spiller både på «litteratur rundt Østensjøvannet» og på at bydelene våre – Nordstrand og Østensjø – er litt øst i Oslo, men ikke helt, sier Vilde Prestø Johansen, som er programansvarlig på Deichman Lambertseter.
LittØst vokser til dels ut fra litteraturfestivalen Don Q, som Deichman tidligere har arrangert på Bøler og Oppsal. Elli Borge er programansvarlig på Deichman Oppsal, og har jobbet med begge festivalene.
− Som med Don Q ville vi at LittØst skulle fokusere på lokale stemmer fra Østensjø-området. Vi ville skape en skikkelig nærfestival der folk bor, men vi ville også gjøre det enkelt for folk å besøke alle de tre bibliotekene i forbindelse med festivalen, sier Elli.

Don Martin og Zeshan Shakar - Erik Thallaug
Quiz og nye bekjentskaper
Dermed ble det én festivalkveld på hvert av de tre bibliotekene. Festivalen startet med litteraturquiz og samtale mellom Ingeborg Arvola og Simon Stranger på Deichman Oppsal.
− Til quizen kom folk én og én eller to og to, så det var ingen som i utgangspunktet var mange nok til å utgjøre et helt quizlag. Dermed oppfordret vi dem til å sette seg sammen med folk de hadde sett i lokalmiljøet før, men ikke snakket med, så da ble mange rett og slett kjent med hverandre gjennom quizen, forteller Elli.
På Bøler dagen etter ble det opplesning med lokale bokdebutanter og samtale mellom Pia Edvardsen, Tina Aamodt og Marte Michelet om tøffe temaer i skeiv litteratur.
Avslutningsdagen på Deichman Lambertseter handlet om norsk-pakistansk litteratur, med høytlesning og samtale mellom Zeshan Shakar og Irtiqa Butt.
− På hvert av bibliotekene forsøkte vi å treffe noe viktig lokalt, og her på Lambertseter ble det å vise fram at Nordstrand er en rikt sammensatt bydel, så det føltes veldig naturlig invitere folk til å dykke ned i den norsk-pakistanske litterære kanon, sier Vilde.
− Gjennom hele festivalen har vi også satset på noe litt annet enn det typiske du kanskje finner på mange litteraturfestivaler. Én ting er den sterke lokale tilknytningen, men vi har også fokusert på å koble opp nye stemmer med mer etablerte, og jeg tror det ga publikummet vårt gode og rike opplevelser av litteraturen som vokser ut av dette området, sier Elli.
Tilknytning og nye muligheter
De tre festivalmotorene gleder seg alle til å gjenta og videreutvikle nærmiljøfestivalene i årene som kommer.
− Det er noe med at folk ikke trenger å reise langt eller betale penger for å delta på festivaler med folk de ikke vet hvem er, sier GroLitt-sjef Asmaa. – De kjenner bibliotekene sine, og de kjenner oss som jobber her personlig. Det gir en trygghet, og det knytter dem til festivalene våre.
Vi på Deichman gleder oss til å invitere deg og resten av Oslo til nye litteraturfestivaler neste år!