Samtale og debatt

Benjamin Hermansen - 20 år etter

Drapet på Benjamin Hermansen fra Holmlia ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i Norge etter krigen. Så vi årsakene tydelig nok?

Illustrasjon: Anastasya Eliseeva, New Frame
Drapet på Benjamin Hermansen fra Holmlia ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i Norge etter krigen. Så vi årsakene tydelig nok?
Torsdag 15. april 2021
21:00 - 21:45
På nett
Gratis - ingen påmelding

Tjue år har gått siden 15 år gamle Benjamin Hermansen fra Holmlia ble drept av nynazister 26. januar 2001. Drapet utløste et bredt engasjement mot rasisme og hatkriminalitet, og over 40 000 mennesker gikk i fakkeltog for å markere avstand til handlingene. Den offisielle historien var den gangen at drapet var tilfeldig.

I tre år har forfatter og forsker Anne Bitsch gjort intervjuet og studert kildemateriale for å få fram historiene drapsetterforskningen ikke belyste. I ‘Brorskapet’ løfter hun frem en mer nyansert historie, om gutteliv på østkanten og fremveksten av nynazistiske miljøer i Norge. I boka ser hun blant annet på de sosiale prosessene som ledet fram til drapet. Sviktet vi som samfunn i møte med rasismens årsaker og konsekvenser?

Vi inviterer Anne Bitsch og Linda Tinuke Thomas Strandmyr til samtale. Samtaleleder er Umar Ashraf.


    Praktisk info

    Strømming

    Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til torsdag 29. april.

    Om bidragsyterne

    ANNE BITSCH er en dansk-norsk forfatter og forsker. Hun har en doktorgrad i samfunnsgeografi, og har jobbet med menneskerettigheter, kjønn og seksuell vold i en årrekke, både i Norge og internasjonalt. 'Brorskapet' er hennes fjerde bok.

    LINDA TINUKE THOMAS STRANDMYR er samfunnsdebattant og rådgiver i Antirasistisk senter.

    UMAR ASHRAF er sakprosaforfatter og samfunnsdebattant, oppvokst og bosatt på Holmlia. Han har i mange år har jobbet i offentlig forvaltning med medier og kommunikasjon, og har erfaring med temaer som utenforskap, diskriminering, likestilling, mangfold og inkludering. Ashraf har vært medredaktør for 'Kjære bror' (2018), en antologi der 21 forfattere deler sine tanker om minoritetmannens univers.