Samtale og debatt

Black History Month: Namibisk kamp mot apartheid

Apartheid er kanskje ikke noe du forbinder med Namibia? Møt Hans Beukes (87) som kjempet mot terrorregimet og for hjemlandets frigjøring.

Foto: Privat
Apartheid er kanskje ikke noe du forbinder med Namibia? Møt Hans Beukes (87) som kjempet mot terrorregimet og for hjemlandets frigjøring.
Tirsdag 31. okt. 2023
19:00 - 19:45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Under første verdenskrig okkuperte Sør-Afrika den tyske kolonien Sør-Vest Afrika, nå kjent som Namibia. De innførte apartheid og alt det brakte med seg av undertrykkelse og maktmisbruk.

Året er 1959, en ung student ankommer Fornebu etter å ha flyktet fra hjemlandet sitt. Den namibiske studenten har fått stipend for å studere sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo. Apartheidregimet nekter ham det, og inndrar passet hans. Ved hjelp av venner klarer han å komme seg ut av landet ulovlig. Takket være et amerikansk transittvisum kommer den unge mannen omsider til Norge.

Du får høre mer om Hans Beukes harde kamp for egen og Namibias frihet. Hvordan fortsatte han kampen fra Norge, og hva slags støtte fikk han her? Hva kan han fortelle om dagens situasjon i Namibia og nabolandene, og hva mener det er viktig å kjempe for i verden i dag?

Til å lede samtalen har vi invitert Grace Tabea Tenga (29), psykologistudent, afrikansk-estetisk danser i Tabanka, aktivist, skribent og kunstkritiker.

Arrangeres av Black History Month Norway og Deichman

Praktisk info

Billetter

Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.

Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

Bli kjent med Namibia ()

Her et knippe bøker som på ulikt vis forteller om Namibia.