Godt og blandet

Boklansering: Brytningstid

Hjertelig velkommen til boklansering av Lill-Karin Elvestads bok "Brytningstid", i regi av Orkana forlag.

Orkana forlag
Hjertelig velkommen til boklansering av Lill-Karin Elvestads bok "Brytningstid", i regi av Orkana forlag.
Søndag 13. okt. 2019
13.00 - 15.00
Gratis - ingen påmelding

En dag får Ågot vite at de skal reise fra Kongsvinger. Hun skal forlate bygården med alle rommene og de lyse stuene. Hun skal aldri leke i festningshagen mer, eller stå på vollen og lytte til de syngende trærne. Hun skal bort fra den glitrende elven og blomsterengene. Friheten Ågot vokste opp med skulle hun gjøre til sitt livsprosjekt å finne igjen.

For skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant Ågot Gjems Selmer (1857–1926) var det en sjelsettende opplevelse da hun som 12-åring ble tvunget til å flytte med familien til Kristiania som følge av konkurser og trussel om økonomisk ruin. Oppbruddet fra barndomsbyen skulle markere starten på et rikt liv fylt av sterke kontraster og – på den tiden – utradisjonelle livsvalg; fra en karriere som skuespillerinne på Christiania Theater gikk turen brått videre nordover som legefrue, da mannen Alfred Selmer ble den første fastboende distriktslegen i Balsfjord. I løpet av de nesten 20 årene i Nord-Norge jobbet Ågot som forfatter, foredragsholder og kvinnesakskvinne. I alt etterlot hun seg ti litterære verk for barn og voksne.

Som forfatter og samfunnsdebattant skrev og foreleste Ågot ærlig og utilslørt om temaer som ellers ble fortiet i samtiden, enten det gjaldt seksualmoral og sedelighet eller erfaringen med å miste et barn. Hun var en stemme som traff en nerve i det brede lag av befolkningen, men som ikke fikk respekt fra sine samtidskritikere og som for ettertiden har havnet i glemselen.

Denne boken søker å bringe Ågot Gjems Selmers liv og verk frem i lyset, og gir samtidig et tidsbilde fra et Norge i brytningstid, der landet nylig hadde løsrevet seg fra Danmark og var på full fart inn i industrialisering. Boken viser hvordan en viljesterk og utradisjonell kvinne som Ågot gjorde sitt for å påvirke at fordommer og vedtatte sannheter måtte tre til siden, slik at det norske samfunnet kunne utvikles.

Lill-Karin Elvestad (f. 1979) er journalist og forfatter bosatt i Balsfjord. Hun har tidligere gitt ut dokumentarbøkene "Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norge" og "Kirkene i Troms" (bind 1 og 2). Hun er også mangeårig redaktør for Årboka i Balsfjord, og holder skrivekurs på sitt landlige hjemsted.

Arrangeres av Orkana forlag