Formidling og fortelling

Bruddstykker med Solveig Wiig- en utstilling

Med utstillingsstipend fra Grafill, stiller illustratør Solveig Wiig ut Bruddstykker i Serieteket, Deichman Grünerløkka. I utstillingen viser hun utvalgte originaltegninger, og ulike typer trykk sammen med bøkene.

Solveig Wiig
Med utstillingsstipend fra Grafill, stiller illustratør Solveig Wiig ut Bruddstykker i Serieteket, Deichman Grünerløkka. I utstillingen viser hun utvalgte originaltegninger, og ulike typer trykk sammen med bøkene.
Fredag 21. jan. 2022
07:00 - 23:00
Gratis - ingen påmelding

Bruddstykker nr. 1 og 2

Det biografiske materialet er historier fra tidlig i 20-årene til midten av 30-årene. Alle historiene er fortalt fra et ungt perspektiv der fortellingene samtidig er filtrert gjennom et voksent blikk.

I serien pakker hovedkarakteren tingene sine og flytter til Oslo. En rekke problemer følger henne i form av bofellesskap med heroinister, "dealere" og blandingsmisbrukere, dårlig råd, kjipe kjærester og usikkerhet i forhold til egen identitet og kunstnerisk talent. Løsningen på de økonomiske problemene og den kroniske rastløsheten er å være på konstant flyttefot, og hovedpersonen går gjennom en endeløs rekke av bofellesskap frem til midten av 30-årene. Forsøket på å flykte fra problemene skaper en syklus av dårlige relasjoner.

Bruddstykker nr. 3

I Bruddstykker nr. 3 vil handlingen være lagt til London og Cornwall.. Hvordan takler man tilværelsen som ung "arbeidsinnvandrer" i London, der det å jobbe kontraktløst er normen? Perioden fra Falmouth i Cornwall vil være fortrolige fortellinger fra kunstskoleutdanningen der. Rotløshet, rastløshet og personlig uro vil være felles tema for begge utenlandsopphold.

I masteroppgaven jobbet hun med utforskning av alternative kvinnelige karakterer og idealer, der eksperimentering med iscenesettelse av kvinnelighet i animasjonsfilm var i fokus. Dette er tema som hun nå jobber videre med som stipendiat i animasjon, og som vil stå sentralt i ph.d. prosjektet i kunstnerisk utviklingsarbeid.

Ph.d. prosjektet vil innebære å både utarbeide en tredje tegneseriebok innenfor et etablert feministisk serieunivers, kalt «Bruddstykker», og dessuten: å videreutvikle en av historiene i denne del 3 av tegneseriebøkene til en animert kortfilm.

Designet av dette prosjektet innebærer at flere interessante kontaktflater mellom tegneserie og animasjonsfilm vil oppstå i prosessen, både med hensyn til linjen, karakterer, fortellingen(e) og universet som presenteres – knyttet både til teknikk og estetikk i de to verkene. Den kombinerte bakgrunnen fra både tegneserier og animasjon vil brukes aktivt i prosjektet

Arrangeres av Serieteket, Deichman Grünerløkka

Biografi Solveig Wiig

Solveig Wiig er utdannet illustratør med en mastergrad i design fra Kunsthøgskolen i Oslo. I dag tar hun en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid, og er ansatt som stipendiat i animasjon ved Høgskulen i Volda/NTNU. Ph.d. prosjektet vil innebære å både utarbeide en tredje tegneseriebok innenfor et etablert feministisk serieunivers, kalt «Bruddstykker», og dessuten: å videreutvikle en av historiene i denne del 3 av tegneseriebøkene til en animert kortfilm.

Hun jobber som utøvende kunstner og tegneserieskaper, og har mottatt stipend innenfor fagområdene tegning og film fra bl.a. Norsk Illustrasjonsfond, Grafill, og Statens kunstnerstipend. Tegneserien Bruddstykker nr. 1 ble nominert til prisen Visuelt 2017 under kategorien illustrasjon.

De siste årene har hun utforsket sekvensbasert tegning innenfor den selvbiografiske tegneserien Bruddstykker. I 2016 lanserte hun den egenpubliserte tegneserien Bruddstykker nr. 1 på Oslo Comics Expo, og i 2017 ga hun ut Bruddstykker nr. 2 på Raptus, Bergen tegneseriefestival. Tegneseriene Bruddstykker nr.- 1 og 2 har tidligere blitt trykket i to ulike utgaver; risografi- og digitaltrykk

Les og se mer om Solveig Wiig her