Samtale og debatt

Dannelsesåret 2024: Dantes Inferno

Kristin Flood om Dante Alighieri, Firenze og reisen i dødsriket

NINA RANGØY
Kristin Flood om Dante Alighieri, Firenze og reisen i dødsriket
Tirsdag 5. mars 2024
13:00 - 14:00

Visste du at Dantes Inferno er en spennende skrekkhistorie? Og at teksten har aktuelle budskap, mange hundre år etter at boken ble skrevet? Mange har hørt om den italienske dikteren Dante Alighieri, men få kjenner handlingen i litteraturens mektigste visjonsdikt i tre deler, Den guddommelige komedie, som handler om en reise gjennom dødsriket, der Inferno utgjør den første delen. Diktet fra 1300-tallet, på totalt 5000 vers, har inspirert kunstnere, forskere og alminnelige lesere i århundrer.

I dette foredraget forteller Kristin Flood om Dante Alighieri, Firenze og hva reisen i dødsriket handler om. Hun viser hvordan vi kan forstå Dante i lys av vår egen tid, for eksempel hvordan de syv dødssyndene - essensielle i Inferno - kan forstås på en moderne, psykologisk måte.

I 2021 ga hun ut en lettlest gjenfortelling av Inferno, ‘Dantes Inferno, for de late grådige og syndige’, som ble lansert av Det Italienske Kulturinstitutt i forbindelse med Dante-jubileet. Boken er en lettlest og munter gjenfortelling på rim, inspirert av middelalderens tradisjon. Det har ikke tidligere vært utgitt en forenklet versjon av Dantes Inferno i Norge.

Dante Alighieri er Italias største dikter, men også et ikon i verdenslitteraturen. Han ble født i Firenze og begynte å skrive allerede i tenårene. Dante engasjerte seg også politisk og fikk en viktig politisk post som skulle vise seg å bli skjebnesvanger. I 1302 ble han utvist fra Firenze og måtte leve i eksil resten av sitt liv. Det var i disse årene, mens han flyttet fra by til by i Italia, at han skrev sitt mesterverk som han selv kalte Komedien, fordi den har en lykkelig slutt. Dante døde i Ravenna 14. september 1321.

Kristin Flood er oppvokst i Norge med norsk-italienske røtter. Hun jobbet som journalist for bl.a. VG, NRK og Aftenposten før hun flyttet til Italia på 1990-tallet. Herfra har hun jobbet som forfatter og journalist for norske medier.

Arrangeres av Deichman Majorstuen