
Samtale og debatt
Deichman dyrker: Potet’nsiale!
Livredder og utskjelt grønnsak. Bli med når vi utforsker knollens reise og mulige comeback.
Traust og smakløs, eller unik grønnsak med uendelige muligheter? Hva er det med poteten og reisen fra sikringskost til sjelden gjest på middagsbordet? I lys av dagens verdensbilde, kan beate og pimpernell (igjen) spille en betydelig rolle for vår matsikkerhet. Velkommen til en kveld viet potetens fortid, nåtid og fremtid.
Gjennom miniforedrag, samtale og potetdyrkerlynkurs, nærmer vi oss poteten med et historisk, praktisk og beredskapsblikk. Vi åpner med "Poteten på ti minutter", før et knippe poteteksperter inviteres til scenen. Avslutningsvis får du kjappe potedyrkertips og settepoteter til å ta med hjem. Vi åpner også for spørsmål fra salen.
Hos oss møter du:
- Trond Gram, historiker og forfatter av «Potetlandet – en fortelling om Norge»
- Marit Kolby, matviter, ernæringsbiolog og forfatter
- Marthe Norderhaug, økoagronom og forfatter, driver instakontoen @Husmannshagan
- Anders Rogstad Børresen, agronom og bybonde på Losæter (Oslo kommune)
Samtaleleder: Andreas Liebe Delsett, skribent og forfatter av bl.a. “Den vanskelige maten. Hvordan det vi spiser ble et problem og hva vi kan gjøre med det”
Deichman dyrker er en årlig festival for urbant landbruk. Årets festivaltema er beredskapshager. Arrangementet er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, Bykuben og Deichman.
Om Deichman Dyrker:
Deichmans egen dyrkefestival er for alle aldre og finner sted på Deichman Bjørvika, Deichman Torshov, Deichman Tøyen, Deichman Romsås, Deichman Nordtvedt, Deichman Lambertseter, Deichman Oppsal, Deichman Majorstua, Deichman Bøler, samt Furuset bibliotek og aktivitetshus.
Festivalen starter 17. mars med en felles åpning av alle frøbibliotekene. De påfølgende ukene foregår det en rekke spennende aktiviteter som dyrkekurs, debatter, foredrag og grønne Barnas lørdager.
Årets tema er Beredskapshager som vi utforsker gjennom praktiske, historiske og politiske perspektiver.
Om samarbeidspartnere:
Vi forvalter fellesarealer som gater, torg, parker, friområder, idrettsanlegg, marka og indre Oslofjord. Bymiljøetaten har også ansvar for luft, støy, vann, jord. Bymiljøetatens mål er å gjøre Oslo til en trygg, vakker, grønn og aktiv by.
Spirende Oslo er Oslo kommunes satsning på urbant landbruk.
På Losæter formidler vi kunnskap om matproduksjon koblet sammen med kunst og kultur. Losæter ligger i Bjørvika og driftes av Bymiljøetaten i samarbeid med mange aktører som bidrar til å forme denne grønne perlen midt i byen.
Bykuben er kommunens samhandlingsarena for miljø og klima. Vi jobber med byøkologi og bærekraftig byutvikling på tvers av kommunale sektorer og i samarbeid med innbyggere og byens næringsliv.