Samtale og debatt

Demokratidagene: Farvel, demokrati! Hallo, kriser og kaos?

Årlig publiseres indekser som forteller oss at demokratiet er i tilbakegang globalt. Hvorfor går det så galt? Hvilke faktorer setter demokratiutviklingen i revers? Og kan det den reddes?

Årlig publiseres indekser som forteller oss at demokratiet er i tilbakegang globalt. Hvorfor går det så galt? Hvilke faktorer setter demokratiutviklingen i revers? Og kan det den reddes?
Onsdag 30. mars 2022
18.00 - 20.00
Gratis - ingen påmelding

Vi retter blikket mot India, Øst-Europa og Midtøsten.

India er kjent som verdens største demokrati, men under statsminister Narendra Modi har folkets rettigheter krympet.

I Europa er Victor Orbán i ferd med å gjøre Ungarn til et autokrati, mens Polen struper kvinners reproduktive rettigheter, setter LHBT-personers sikkerhet i fare, og er på kant med EU. I Midtøsten kjemper statsledere og opprørsledere om å styre samfunnet – et knapt tiår etter den arabiske våren er demokrati fortsatt mangelvare.

I denne samtalen gir forskere aktuelle innblikk i demokratiets tilstand globalt, og ser på hvilke faktorer som truer skjøre demokratier. I tillegg spør vi hvordan Norge forholder seg til udemokratiske land gjennom utviklingssamarbeid. Kan demokrati eksporteres gjennom bistand?

Du møter:

ARILD ENGELSEN RUUD er professor i Sør-Asia-studier. Han forsker på politisk kultur og folkelig forståelse av demokrati og autoritet i India og Bangladesh.

EVA SÁRFI er førstelektor i Øst-Europa-studier, og underviser i de østeuropeiske landenes historie, politiske systemer og utfordringer med etniske og nasjonale minoriteter.

BRUNJAR LIA er professor i midtøstenstudier. Han forsker på, og underviser om, Midtøstens historie, med et særlig fokus på militante islamistiske, «jihadistiske», bevegelser.

SUNNIVA ENGH er førsteamanuensis i historie, og forsker på norsk og nordisk utenrikspolitikk, bistandshistorie og Sør-Asias moderne historie.

INGERID SALVESEN er frilansjournalist med utenriksstoff og klima som sitt spesialfelt. Denne kvelden styrer hun ordet.

Samtalen blir strømmet og opptak legges ut i etterkant.

Les mer om arrangementet: http://hf.uio.no/.../demokratidagene/farvel-demokrati.html

////////////////////////////////////////

Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer - på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle. Les mer: hf.uio.no/demokratidagene

Arrangeres av Deichman Røa og Universitetet i Oslo