Samtale og debatt

Den livsfarlige og livsviktige journalistikken

Verden rundt risikerer journalister livet for å gjøre en jobb vi alle er fullstendig avhengig av. Hvor henter de motet fra?

Foto: Tine Poppe, Victor Pena, Goran Jorganovich
Verden rundt risikerer journalister livet for å gjøre en jobb vi alle er fullstendig avhengig av. Hvor henter de motet fra?
Tirsdag 13. feb. 2024
19:00 - 19:45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Den frie journalistikken er under stadig større press. Yrket er blant de farligste man kan ha: ifølge UNESCO har over 1600 journalister blitt drept mellom 2006-2023. Ni av ti journalistdrap blir dessuten ikke oppklart.

Men noen påtar seg – heldigvis! – denne livsvikte jobben. Vi andre er fullstendig prisgitt journalister som formidler fra pågående kriger og konflikter. Uten dem hadde vi ikke fått vite sannheten om krisene som til enhver tid utspiller seg.

Vi møter tre journalister med bred erfaring fra felt og som alle har vært nær livsfare på jobb. De deler opplevelser og snakker om hva som driver dem. Hvordan er det å rapportere fra eget land versus å kunne reise hjem til trygge Norge? Hvordan komme tett på kilder, men samtidig ivareta egen sikkerhet? Og er det enkelte oppdrag de aldri ville utsatt seg for igjen?

Til oss kommer:

Óscar Martínez: forfatter og prisbelønt journalist fra El Salvador og sjefredaktør i Elfaro.net, et uavhengig digitalt nettsted for undersøkende journalistikk. Han har særlig dekket den omfattende gjengkriminaliteten i hjemlandet. Han er medforfatter av flere bøker og nå aktuell med ‘De døde og journalisten’, oversatt av Kristian Aaser.

Kristin Solberg: prisbelønnet forfatter og utenriksjournalist og tidligere NRK-korrespondent i Midtøsten. Hun har også bakgrunn som korrespondent for Aftenposten og Dagens Nyheter i Afghanistan, Pakistan og India. Hennes siste bok er kritikerroste ‘Den andre’ om en norsk IS-kvinne.

Ordstyrer er Kadafi Zaman: utenriksjournalist, forfatter og prisvinnende programleder. I 2015 reiste han som undercoverflyktning gjennom Europa. Han siste bok er ‘Den norske drømmen: ‘Om bestefars Punjab, nyhetsjakt i farlig farvann og kjærligheten til landet vårt’.

Samtalen vil foregå på engelsk.


Praktisk info

Billetter

Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.

Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre 5 minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

Lese mer? ()

Vi har mange spennende bøker til utlån, om journalister.