Samtale og debatt

Det svarte blikket

Er personlige lidelseshistorier veien inn i forfatterskap?

Foto: Sarah Smith Ogunbona/Isak Martinsson, Kingsford Siayor/Øyvind Eide, Nina Bahar/Privat, Louisa Layne/UiO
Er personlige lidelseshistorier veien inn i forfatterskap?
Tirsdag 26. okt. 2021
19.00 - 19.45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Alle forfattere kan oppleve å bli satt i bås, men for forfattere med minoritetsbakgrunn er spørsmålet mer komplisert. Å skrive erfaringsbasert kan være en måte å komme opp og frem på som melaninrik forfatter i dagens norske litterære landskap, men det personlige har også omkostninger. Er det mulig å skrive “fritt” fra stereotypier og majoritetens blikk, og samtidig appellere til litteraturens portvoktere? Hvordan blir stereotypier en selvoppfyllende profeti, og hva slags ansvar har bransjen for å reprodusere stereotypier?

Vi har invitert tre skrivende mennesker og en litteraturforsker som hver på sitt vis forholder seg til stereotypier i litteraturfeltet som berører både det som skrives og den som skriver. Hvilke strategier har de valgt - og hvorfor?

I samtalen møter du forfatter Sarah Smith Ogunbona, skuespiller Kingsford Siayor, forfatter og samfunnsdebattant Nina Bahar og Louisa Olufsen Layne, postdoktor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo. Samtaleleder er Hannah Wozene Kvam.

Arrangeres av Black History Month Norway og Deichman

  Praktisk info

  Billetter og strømming

  Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret en plass må du ha billett. Billettene slippes to uker før samtalen, kl 08.00.

  Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår facebook-side, Deichman Bjørvika.

  Om deltakerne

  Sarah Smith Ogunbona er forfatter. Hun har studert ved Forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Gøteborg. Hun utga i 2020 sin første roman, Globus.

  Kingsford Siayor er utdannet skuespiller ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, og har spilt i en rekke teaterstykker og TV-serier. I 2020 spilte han i den selvskrevne, selvbiografiske forestillingen Superkid på Nationaltheatret.

  Nina Bahar er forfatter og samfunnsdebattant. Hun skriver for tiden på en dokumentarisk autobiografi om hverdagsrasisme, og publiserte nylig essayet Forbi stereotypiene i litteraturtidsskriftet Vinduet.

  Louisa Olufsen Layne er postdoktor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo og spaltist i Samtiden. Hennes faglige interesser omfatter blant annet afroamerikansk litteratur, karibisk litteratur, svart britisk litteratur og postkolonial teori.

  Samtaleleder er Hannah Wozene Kvam. Hun jobber som rådgiver i Viken fylkeskommune, der hun utvikler interne mangfoldsstrategier i organisasjonen, og har lang erfaring med mangfoldsarbeid i kultursektoren.