Samtale og debatt

AVLYST! Drabantbyen – bak skremmebildet

To bokaktuelle drabantbybeboere møtes for å nyansere og samtale om drabantens betydningen i norsk litteratur og selvforståelse.

Foto: Res Publica, Cappelen Damm, Leif Bull/Lukas Lehner, Øyvind Holen/Eirik Linder Aspelund, .
To bokaktuelle drabantbybeboere møtes for å nyansere og samtale om drabantens betydningen i norsk litteratur og selvforståelse.
Tirsdag 26. jan. 2021
19:00 - 19:45
Avlyst

Arrangementet er avlyst.

For å bidra til å hindre smittespredningen i Oslo, avlyser vi alle arrangementer på Deichmans biblioteker til og med 31. januar.

--

Myter og meninger florerer og skremmende påstander hagler om hva som er i vente: svenske tilstander, raseopptøyer, parallellsamfunn og gettoer. Tar vi ikke alvoret innover oss, eller ligger utfordringen snarere i å nyansere et medie- og politikerskapt skremmebilde?

Forfatter, journalist og engasjert drabantbybeboer, Øyvind Holen, vil utjevne det ubalanserte inntrykket skapt i offentligheten. Det er gjerne ensidig negativt og problematiserende: “Drabantbyens innbyggere blir, nå som tidligere, offer for en fordummende og forenklende debatt, preget av krisemaksimering, halvsannheter og regelrett løgn”, skriver Holen i den ferske boka ‘Getto’ (2021).

I essayet ‘Ganske følsom til å være fra Østkanten’ (2021) tar litteraturviter og forfatter Leif Bull for seg drabantbyen som motiv, symbol og myte. Også Bull ønsker å kontrastere det enfoldige bildet av drabantbylivet og vise bredden av erfaringer og mennesker som bor der. Han vil i tillegg løfte frem den litterær tradisjonen som har vokst frem med frontfigurer som Roy Jacobsen, Tove Nilsen og Zeshan Shakar.

Samtalen ledes av sakprosaforfatter og samfunnsdebattant Umar Ashraf.


  Om bidragsyterne

  Øyvind Holen

  Øyvind Holen er forfatter og journalist, aktuell med ‘Getto. En historie om norske drabantbyer’ (2021). Holen er oppvokst på Lindeberg, og har tidligere utgitt en rekke bøker om drabantbyer og utenforskap, som ‘Hiphop-hoder’ (2004), ‘Groruddalen. En reiseskildring’ (2005) og tegneseriene ‘Drabant’ (2012), ‘Drabant vol. 2’ (2014) og Vol. 3’ (2019) med Mikael Noguchi. Holen har skrevet for en rekke aviser og publikasjoner. For tiden jobber han fast i Dagens Næringsliv.

  Leif Bull

  Leif Bull er litteraturviter, forfatter og tidligere forlagsredaktør. Han er oppvokst i Prinsdal, bosatt på Holmlia. Bull har en PhD i amerikansk litteratur, et litteraturområde han har befattet seg mye med i sitt arbeid for tidsskrifter som Vinduet, Bokvennen og Mellom. Essayet ‘Ganske følsom til å være fra Østkanten’ (2021) er hans femte utgivelse.

  Umar Ashraf

  Umar Ashraf er sakprosaforfatter og samfunnsdebattant, oppvokst og bosatt på Holmlia. Han har i mange år har jobbet i offentlig forvaltning med medier og kommunikasjon, og har erfaring med temaer som utenforskap, diskriminering, likestilling, mangfold og inkludering. Ashraf har ledet og vært medredaktør for bokprosjektet ‘Kjære bror’ (2018), en antologi der 21 forfattere deler sine tanker om minoritetmannens univers.