Samtale og debatt

Er sosiale medier et demokratisk problem?

Hvordan kan sosiale medier som Facebook være en utfordring når de benyttes som politisk plattform?

Foto: Massaad Abu Fajr/Amr Adel Massaad, Ingeborg Senneset/Kristoffer Myhre, Torgeir Waterhouse/Hans Kristian Thorbjørnsen, Joachim Benno/Privat
Hvordan kan sosiale medier som Facebook være en utfordring når de benyttes som politisk plattform?
Torsdag 25. nov. 2021
19.00 - 19.45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Sosiale medier er en integrert del av offentligheten og har blitt et viktig sted hvor mennesker fra hele verden holder kontakt. Hvilke føringer legger det for hvem vi snakker med og hva vi snakker om?

Nå tar flere institusjoner ned sine profiler, av hensyn til personvernet. Har plattformene gått fra å være en redning for demokratiet som minsker avstanden mellom makthavere og folk flest, til å være et problem for både enkeltmennesker og fellesskapet? Hva skjer når noen blir fratatt muligheten til å delta?

Deichman inviterer nå til en samtale med Joachim Benno (Head of Public Policy Norway i Meta), Ingeborg Senneset (styremedlem av Norsk PEN), Massaad Abu Fair (fribyforfatter) og Torgeir Waterhouse (spesialist på sosiale medier).

Silvija Seres leder samtalen.

Arrangementet er støttet av Fritt ord.


  Praktisk info

  Billetter og strømming

  Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter vil bli gitt videre fem minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

  Billettene blir tilgjengelig to uker før samtalen, kl. 08.00.

  Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår facebook-side, Deichman Bjørvika.

  Om bidragsyterne

  Fribyforfatter Massaad Abu Fajr har i en årrekke vært en aktiv talsperson og forkjemper for sinaibeduinene i Egypt. Siden 2015 har han bodd i Norge, invitert under fribyordningen, og har dermed fått beskyttelse og mulighet til å gjenoppta sitt arbeid. 24 april 2021 ble han utestengt fra Facebook. Hans personlige Facebook-konto hadde ca. 45 000 følgere, og en FB-side under samme navn med ca. 9000 følgere. Her har han jevnlig delt informasjon om diskriminering og overgrep mot Sinai-beduinene.

  Joachim Benno er Head of Public Policy Norway i Meta, han er også leder i juristforbundets Tech-forum. Han har utgitt boka “Ytringsfrihet, en konstitusjonell utfordring?”.

  Ingeborg Senneset er en norsk journalist, samfunnsdebattant, forfatter og styremedlem i Norsk PEN.

  Torgeir Waterhouse har jobbet med it og it-politikk i Forbrukerrådet og IKT-Norge i mer enn 20 år og er en sentral aktør i debatten om IT-politiske spørsmål. I dag jobber han med IT-utfordringer fra bransjens ståsted.

  Silvija Seres, kveldens samtaleleder, er matematiker og teknologiinvestor. Hun har bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft. Hun jobber nå som styremedlem i flere store selskaper, inkludert DNV og Ruter, og som aktiv investor i flere teknologibedrifter.